Vad är Breeders' Crown?

Breeders’ Crown är ett internationellt travkoncept som kom till Sverige 1991. Förebilden är hämtad från USA. Breeders’ Crown är en unik tävlingsserie som hela travbranschen ligger bakom, hingstägare, uppfödare, hästägare och Svensk Travsport


Hingstägare, uppfödare och hästägare
Landets hingstägare - stora som små - lägger grundplåten till Breeders' Crown. Genom hingstägarnas försorg har över 80 procent av alla svenskfödda hästar starträtt i Breeders' Crown.

Hingstägarna utgör ett av de allra viktigaste byggstenarna i Breeders' Crown. Hingstägarna och uppfödarna ser till att vi har den kvalitet vi har, år efter år och att tränare och hästägare kan fortsätta tävla med den höga nivå som gör Breeders' Crown till elitserien för unga travhästar.

Vid varje deltävling körs ett lopp för varje kategori i Breeders’ Crown, 3-åriga ston, 3-åriga hingstar/valacker, 4-åriga ston och 4-åriga hingstar/valacker. Rättvist och jämlikt innebär att årskull tävlar mot årskull och kön tävlar mot samma kön. Dessutom är det lika lön, ston och hingstar tävlar om precis lika mycket pengar.

Tävlingen är upplagd så att det körs deltävlingar vid sju tillfällen runt om i hela landet som leder fram till semifinaler och final. Som en traditionell sportserie helt enkelt. Utöver stor ära, pengar och prestige att vinna Breeders’ Crown är det här stjärnorna tänds.

Breeders' Crown kommittén
Kommittén för Breeders´Crown har till uppgift att utveckla Breeders' Crown och tillvarata och värna de intressen som hingstägarna, uppfödarna, ägarna, sponsorer och sporten har.

Kommittén består av:
Hanna Norring, ordf
Robert Karlsson, Svensk Ttravsport
Staffan Osterling, TR - Travtränarnas Riksförbund
Anders Karlsson, ASVT – Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen
Mikael Melefors, Travhästägarna
Tomas Thell, representant för hingstägarna

Ansvarig tjänsteman:
Andreas Alm, ST sekreterare


breederscrown@travsport.se