Inför Åmål: Vikens skräller alltid i Breeders' Crown

I söndagens lopp på Åmål gömmer sig en Breeders Crown-specialist. Trots att Vikens Love Kill är i början av treåringssäsongen har han redan vunnit tre lopp i serien.
– Det är faktiskt otroligt, säger tränaren Mikael Fellbrandt.


Mikael Fellbrandt har i dagsläget 17 hästar på träningslistan där samtliga är egenuppfödda. I treårige Vikens Love Kill (e. Tobin Kronos) har han fått fram en riktig talang. Han började starta i september som tvååring och innan året var slutet blev det seger i dubbla Breeders Crown-lopp.


– Vi visste att han var bra och i andra starten på Axevalla avslutade han 1.10 sista 500 meterna i ett taktiklopp. Sedan vann han Breeders Crown på Åby med André Eklundh och han kände också att han hade att åka med. Sedan vann vi på Jägersro och då gick han hela vägen i dödens, säger Mikael Fellbrandt.


Den 8 april gick hästen ut i årets första Breeders Crown-försök på Färjestad – och trots två månaders frånvaro blev det seger igen.


– Jag kanske inte trodde på seger då det var bra hästar med, men jag tyckte att oddset var helt sjukt högt. Han var inte med i någon körning och vann tämligen enkelt när ledaren felade på upploppet. Det kommer nog inte hända igen att vi vinner så många sådana lopp, det är inte enkelt.


Tittar man på oddsen hos ATG vid de tre segrarna lyder de 14,91, 11,67 och vid segern i april betalade hästen 50,22 gånger pengarna.


– Varför det blir så höga odds beror ofta på att det inte är en kanonstammad häst och en amatörtränare, det spelar inte så stor roll när man har en bra häst, men det är samtidigt en fördel att stå i lågt odds. Om man vill köra i ledningen till exempel..


Hur tänker du med matchningen efter söndagens lopp?


– Gör han ett bra lopp tror jag kanske att han får pusta lite och sen får vi komma igen under sommaren och hösten. Han är anmäld till de flesta loppen och får väl prova för Kriteriet. Han är tuff och det har inte varit några tursegrar som han tagit. 


Fellbrandt har ytterligare en häst till start i BC-försöken. Fyraåriga stoet Vikens Bonjour (e. Bold Eagle) var duktig som tvåa i Margaretas tidiga unghästserie senast. Nu har hon lottats till spår åtta bakom bilen på 800-metersbanan.

– Hon har blandat och gett men är i grunden en riktigt bra häst, men hon har haft moralen emot sig och stannat i ledningen några gånger, och så var hon sjuk förra sommaren. Vi var lite besvikna på förra året och även årets uppstart, men senast var hon riktigt bra. Nu hoppas vi att hon är på gång. Hon är grymt startsnabb, vi kanske inte kommer till ledningen, men det går inte att backa i alla fall.

Publicerad söndag 19 maj 2024. breederscrown@travsport.se