Inför BC: Open stretch för ovanlighetens skull

800-metersbanan i Åmål arrangerar årets andra försöksomgång i Breeders Crown. Travbanechef Tomas Eklund ser fram emot tävlingsdagen där det utlovats kanonväder.
– I Breeders Crown är det några riktiga kanonhästar, säger han.


Åmålstravet har inte arrangerat Breeders Crown-försök på många år, men i år är det dags igen sedan de tilldelats en omgång. På söndag körs fyra BC-lopp och som vanligt är det de fyra bästa från varje heat som går till semifinal.


Travbanechefen Tomas Eklund ser mycket fram emot söndagens tävlingar. Prognosen på torsdagseftermiddagen visar på drygt 20 grader och sol under tävlingarna.


– 
I år har vi flera väldigt fina tävlingsdagar. Vi drog igång med ett lunchtrav för några veckor sedan och hade över 500 personer på plats. Det är bra drag och nu får vi Breeders Crown med GS75. Vi är lovade fint väder och har lagt om schemat för hästägarna och uppfödarna som blir bjudna på mat.  Nu kommer vi att duka upp utomhus under tak.


Nytt för i år är att Åmålstravet har ett open stretch-spår. Det invigdes i samband med säsongspremiären den 1 maj.


– 
Jag tror att vi får en segrare därifrån nu. Vi var väldigt nära i det första loppet under förra tävlingsdagen. Då var det målfoto, han åkte dit med ett par centimeter inifrån stretchen. I ett annat lopp var det någon som gick från sjunde till fjärdepris, det är inte bara frågan om att vinna. Du förbättrar dessutom positionerna via open stretch, om du har något att åka med.


Hur har det tagits emot av aktiva?


Jag pratade med några stycken efter den förra tävlingsdagen och det var positivt. Det var även en hästägare som uttryckte att “om det inte hade varit open stretch hade vi blivit fyra, nu var vi tvåa istället”.


I Breeders Crown-loppet för treåriga hingstar och valacker blev det blott åtta hästar. I övrigt var loppen välfyllda.

Det är hästar från Jägersro till Bollnäs som kommer hit. Alltihop ska bli skoj. Jag ser det som väldigt positivt – och i Breeders Crown är det några riktiga kanonhästar. Vi är en publikbana och går och grubblar över hur mycket folk det blir.

Lucas Ericsson - Travronden

Publicerad söndag 19 maj 2024. breederscrown@travsport.se