Inför Hagmyren: Mycket händer på Midsommarafton

Midsommartravet på Hagmyren är tradition – och på fredag bjuder banan in till en fullspäckad dag för hela familjen.
I år är tävlingarna kryddade med försök i Breeders Crown.
– Det är väldigt fin klass på loppen, säger sportchefen Bert-Ola Månsson.


Bert-Ola Månsson utför för dagen sportchefsuppdrag för hela fyra banor i norr. Dannero, Hagmyren, Solänget och Östersund. Därmed väntar några hektiska dagar då de två förstnämnda banorna arrangerar tävlingar.


På fredag är det dags för det traditionsenliga Midsommartravet på Hagmyren utanför Hudiksvall. För Bert-Ola Månsson blir det första gången som han är med och arrangerar tävlingarna.


– Personligen har jag ingen direkt erfarenhet då jag inte jobbat på Hagmyren tidigare. För min del har det handlat om Midnattstravet på Dannero som också är en stor och traditionell dag. I år blir det jättespännande. Nu har vi Midnattstravet i Dannero på torsdagen och sedan åker jag till Hudiksvall på natten så att jag är på plats på fredag morgon när allting drar i gång, säger Bert-Ola Månsson.


Banan har valt att satsa hårt på familjeaktiviteter under Midsommartävlingarna – och för de som väljer att ta sig till banan kommer det finnas en uppsjö av saker att göra både för stora och små.


– Det är en stor grej för Hudiksvall och Hagmyren. Framför allt är det en familjedag. Det är massor av kringarrangemang, i första hand riktade mot barnen. Alla jobbar hårt och det ska bli väldigt spännande att se.

 

Vad är det för kringarrangemang?


– Det är det som vi vet är väldigt populärt, ponnyridning och ponnykörning till exempel. Jag var på Umåker i söndags, de hade en stor familjedag med massor av hoppborgar och allt möjligt, men den längsta kön var till ponnyridningen, så det vet vi är väldigt populärt. Det som sticker ut hos oss är dansen kring midsommarstången. Det är en stor grej på Hagmyren.


Under dagen kommer det även ett föl att döpas på banan – där publiken har fått skicka in förslag på namn.


– Det är en häst som Caroline Holm har fött upp som ska döpas, och vi har fått Örjan Kihlström att vara dopförrättare. Han ska vara med och namnge fölet och det görs genom en publiktävling. Det har också varit en traditionell grej på Hagmyren som är väldigt uppskattad.


Höjdpunkten under tävlingarna är fyra försök till Breeders Crown. I startfälten finns internationella inslag från både Alessandro Gocciadoro och Paul Hagoorts stall. I övrigt finner vi ett flertal namn med meriter från stora unghästfinaler.


– Det är det som spetsar till det hela. För oss som jobbar med travet är det jättekul med en familjedag och att det förhoppningsvis kommer mycket folk, men är ännu roligare när det går att krydda med fina tävlingar. Jag tycker det blev väldigt bra. Både Gocciaodoro och Hagoort skickar dit hästar och de bästa kuskarna är på plats och kör.

 

Alla försök lockade dock inget superintresse. Försöket för treåriga ston innehåller blott åtta hästar och inget av de övriga loppen samlade ett fullt fält.


– Man vill såklart alltid att det ska vara fulla lopp, men jag har hellre tio bra hästar än ett lopp med tolv hästar där bara två är bra. Jag tycker att det är väldigt fin klass.


I fjol kom 2.777 personer till Hagmyren under dagen, det återstår att se vad siffran blir i år.


– Den kanske viktigaste faktorn är vädret. Nu har vi ett kanonarrangemang för hela familjen och jättefin sport, men skulle det vräka ner så hjälper det liksom inte. För hela stämningen är det viktigt att man åtminstone slipper bli blöt. Nu ser det rätt bra ut, ingen kanonhelg men vi ser inte att det ska bli något regn. 

 

--

Lucas Ericsson

Reporter – Travronden

Publicerad torsdag 20 juni 2024. breederscrown@travsport.se