Inför Färjestad: Spännande amerikanska med BC som mål

Fyraåriga Secret Volo har gjort en start i Sverige sedan ankomsten från USA. På måndag startar hon i den första försöksomgången. Det enda årgångsloppet som hon kan starta i under säsongen.


Courant-ägda Secret Volo (e. Walner) tävlade för Marcus Melander i USA där hon var fyra i Hambletonian Oaks och travade 1.08,9a/1609 meter på milebana. I början av januari togs han till Sverige och tränas nu av Marcus Schön som arbetar för Stall Courant.

 

Då Secret Volo är amerikanskfödd kan hon inte vara med i de flesta svenska årgångsloppen. Breeders Crown är det enda insatsloppet som stoet är anmält till.

 

– Det är det som vi har att sikta på under slutet av säsongen, och nu har vi flera försök att satsa på under sommaren, säger Marcus Schön.

 

Hur viktig är Breeders Crown-serien för utlandsfödda hästar?

 

– Det får man väl säga är klockrent. Utifrån Courants perspektiv, när de plockar hem fina amerikanska hästar för framtida avel så är det roligt att kunna testa dem lite i Sverige innan dess. Det är en väldigt bra serie

 

Den 23 mars gjorde Secret Volo debut på svensk mark. Då slutade hon fyra i STL Stoeliten på Solvalla.

 

– Hon fick ett perfekt lopp, det kunde faktiskt inte bli bättre. Jag kanske inte att de skulle vinna på 1.09,9 just den dagen, men jag var jättenöjd med debuten. Hon tog loppet på helt rätt sätt. Nu blir det första gången över 2.140 meter men jag tror inte det ska vara något problem för henne. Det känns som att hon har styrkan i kroppen och jag går in med en god tro inför måndagen.

 

Hästens acklimatisering till Sverige gick utan problem, så även anpassningen till tusenmetersbana.

 

– Jag tror att hon har gått en 1.10-tid på en 800-metersbana faktiskt.  Hon var redan en resvan häst , fast i USA då, och de har en professionalitet som gjorde att hon enkelt anpassade sig till dit hon kom.

 

På måndag körs de första försöken i Breeders Crown på Färjestad. Secret Volo har lottats till spår ett bakom bilen och körs av Erik Adielsson. Precis som i fjol går de fyra främsta vidare till semifinal i höst.

 

– Jag pratade lite lätt med Erik i onsdags, och det är ett bra spår då hon är snabb ut. Det blir inte dödens i alla fall. Det hade varit kul att se henne i ledningen. Framför allt är det viktigaste att hon gör ett bra lopp.

 

Vilka lopp siktar ni mer på under året?

 

– Vi har inte gjort någon hel planering för henne. Men det finns ett fint lopp under Elitloppssöndagen som hon kan vara med i, Fyraåringseliten för ston. Det är något vi siktar mot.

Publicerad söndag 7 april 2024. breederscrown@travsport.se