Inför Färjestad: Favoriten släpper ledningen?

Sybille Tinter har ett samarbete med den tyske tränaren Thorsten Tietz och får regelbundet starthästar i träning. Nu har den sistnämnda skickat treåriga Dahlia Brodda till Sverige. En häst som inlett på ett mersmakande sätt.


Den treåriga Maharajah-avkomman inledde karriären hos Thorsten Tietz i Tyskland under början av 2024. På hemmaplan blev det en seger på två starter innan hon skickades till Sverige och Sybille Tinters stall.


En flytt som har sina förklaringar då tränarna har ett samarbete.


– Jag skickar ner unghästar till Tyskland och han skickar upp tävlingshästar hit. Jag brukar ha ungefär fyra stycken från Thorsten, och då står de på min lista. Hästarna är ofta i mitt stall 3-4 gånger. Oftast tävlar de en vintersäsong här, sen går de ner till Tyskland och vilar, tävlar där under sommaren och hösten och kommer sedan upp igen, säger Sybille Tinter.


Nu har hon fått en intressant häst i Dahlia Brodda.


– Hon visade ganska tidigt talang och vann ett lopp i Berlin på ett övertygande sätt. Därefter valde Thorsten att skicka upp henne för att prova i ett lite årgångslopp.


I debuten på svensk mark vann stoet enkelt, senast var hon tvåa i Margaretas Tidiga Unghästserie bakom en klar vinnare från Alessandro Gocciadoros stall.


– Jag tyckte det var synd att ingen vågade trycka lite på Mr Gocciadoro, så att det gick lite snabbare under vägen, men jag var fullt nöjd med min häst. Dahlia Brodda kom verkligen väl förberedd till mig. I första starten i Sverige stod Thorsten Tietz fortfarande som tränare, men hon hade varit hos mig i några dagar och vann överlägset på en 1.16-tid. 


På måndag startar Dahlia Brodda i ett försök i Breeders Crown för treåriga ston. Hon har lottats till bricka ett bakom bilen och i sulkyn sitter Rikard N Skoglund. 

 

Precis som i fjol är de fyra främsta i försöken kvalificerade till semifinalen på Solvalla i höst


– Nu är det ett tufft lopp, men jag har en häst som är bra i ordning med ett fint utgångsläge. Hon hänger med och om det blir passande kan hon avgöra. Hon är inte beroende av ledningen och är ganska allround. Jag tror att det är bäst att släppa ledningen. Vi ska inte köra sönder i detta loppet. Jag är ganska säker på att vi når en topp-fyra placering, säger Sybille Tinter.

Lucas Ericsson – Travronden

Publicerad måndag 8 april 2024. breederscrown@travsport.se