Ester glänste på Jägersro

Holländske tränaren Paul Hagoort tar för sig mer och mer på svensk mark samtidigt som han går den svenska tränarkursen. På Jägersro visade han upp en av sina stjärnor när Ester Degli Dei vann Breeders’ Crown-försöket för de treåriga stona.


Italienskfödda Maharajah-dottern Ester Degli Dei har tagit flera storsegrar under sommaren och bland annat vunnit finalen av Breeders’ Course och det holländska Derbyt och har bara förlorat en enda gång i karriären. Inför loppet skrämde hon upp publiken då hon galopperade på väg fram till bilen, men väl uppe vid vingen skötte hon sig och då var det aldrig något snack. Efter en snabb öppning till ledningen, 1.09,3/500 meter, dansade hon undan på lätta hovar över upploppet och vann mycket komfortabelt på 1.13,6a/2.140 meter och säkrade en plats i semifinalerna.

Inkvalade till semifinal:
Ester Degli Dei (e. Maharajah) – Paul Hagoort
Global Election (e. Tactical Landing) – Conrad Lugauer
Ninetta Boko (e. Father Patrick) – Erwin Bot
Queen of Power (e. Readly Express) – Fredrik Persson

Det blev två Solvalla-segrare på Jägersro. Roger Walmann skickade ner treårige valacken Flotilla (e. Readly Express) till Malmö och efter att inlett karriären med fyra andraplatser på sju starter kom nu andra raka segern. Från spår åtta bakom bilen hamnade de nere i kön, men på första långsidan körde Thomas Uhrberg till och kunde överta ledningen. Över upploppet fick Fashion Monger fritt från rygg på ledaren, men hann inte utmana när Flotilla vann på 1.13,0a/2.140 meter.

Inkvalade till semifinal:
Flotilla (e. Readly Express) – Roger Walmann
Fashion Monger (e. Panne de Moteur) – Johan Untersteiner
Boreas (e. Fourth Dimension) – Dan Widegren
Icebreaker Sisu (e. Tactical Landning) – Maria Törnqvist

Den andra Solvallasegern gick till Timo Nurmos Aurelia Express (e. Readly Express) som kunde vinna tillsammans med Stefan Persson. Fjolårets Oakstvåa försvarade innerspåret mot Organzza, som testade utifrån banan, men valde sedan krypa ner i rygg på ledaren. På upploppet fick Organzza chansen och avslutade snabbt och höll så när på att hinna upp ledaren, men Aurelia Express sträckte på sig och höll undan på målfotot.

Inkvalade till semifinal:
Aurelia Express (e. Readly Express) – Timo Nurmos
Organzza (e. S.J.’s Caviar) – Christoffer Eriksson
Stens Retention (e. Raja Mirchi) – Johan Untersteiner
Hallöjsa Vang (e. S.J.’s Caviar) – Bo Westergaard

I det avslutande försöket för de fyraåriga hingstar och valacker kom dagens fjärde spetsseger. Stefan P Pettersson-tränade Joe Dalton (e. Father Patrick) tog hand om ledningen i en 1.08,5-öppning första halvvarvet, men sedan fick han lugna ner tempot. Det gjorde att ingen kunde utmana över upploppet och han stack undan med värsta motbudet Love Keeper fast i rygg. Segertiden skrevs till 1.13,0a/2.140 meter.

Inkvalade till semifinal:
Joe Dalton (e. Father Patrick) – Stefan P Pettersson
Love Keeper (e. Propulsion) – Johan Untersteiner
Esposito (e. Villiam) – Timo Nurmos
Winner Brodde (e. Raja Mirchi) – Johan Untersteiner

Publicerad torsdag 14 september 2023. breederscrown@travsport.se