Inför Solvalla: Who's Whos första BC-avkomma testar hetluften

Tvååriga Ebba Kuce är den första startande avkomman efter Who’s Who. Karriären har inletts på ett bra sätt och under onsdagen är det dags för Breeders Crown på Solvalla.


Who’s Whos (bilden) första kull föddes år 2021 och bestod av 58 avkommor. Nu har de blivit två år och än så länge har två stycken kommit till start, varav en är Ebba Kuce vars mamma är den forna stochampionatsvinnaren Drillbit Ås. 

Hon tränas av Anders Zackrisson som fick henne tidigt. 

– När hon var ungefär ett halvår och skildes från mamman så fick jag henne. Det var meningen att hon skulle säljas men jag fick henne som sällskap till ett eget föl och därefter har hon blivit kvar, säger Anders Zackrisson.

Ebba Kuce startade redan i årets första tvååringslopp. Uppträningen som ettåring och tvååring flöt på som den skulle, förutom ett litet hack i skivan.

– Hon var otroligt fin men sen kom det en växtperiod då hon knappt kunde trava, men det var inget fel på henne utan bara växtvärk i hela kroppen. Efteråt har det flutit på utan bekymmer.

Nu har Ebba Kuce gjort två starter vilket resulterat i en fjärdeplats och en seger. Senast vann hon på Åby och nu väntar Breeders Crown på Solvalla under onsdagskvällen. Där startar hon från ett elftespår bakom bilen.

– Jag hoppas att hon ska bli bättre och bättre för varje start. Hon har gått framåt med loppen men nu möter vi några riktigt bra hästar som jag tror blir svåra att slå. Startspåret lämnar en del övrigt att önska. Hon känns riktigt snabb bakom bilen, så med ett bra spår hade nog fått en vettig position.

Förhoppningen är att Ebba Kuce ska kunna göra några starter till under 2023. Hon är dock inte anmäld till de största tvååringsloppen.

– Hon är inte anmäld till Svampen och Svensk Uppfödningslöpning. Men det finns många fina lopp i övrigt också. Vi tar ett lopp i taget men tanken är att hon får göra 5-6 starter i år.

Lucas Ericsson – Travronden

Publicerad tisdag 19 september 2023. breederscrown@travsport.se