Inför Jägersro: "Jätten" siktar på semifinal

Icebreaker Pellini har kommit mer och mer under året, och senast var han tvåa i Big Noon-Pokalen på en topptid. På onsdag går Maria Törnqvists talang ut i Breeders Crown på Jägersro.


Treårige Icebreaker Pellini (e. Tactical Landing) debuterade i början av april och har därefter vunnit två lopp på åtta starter och inte varit utanför topp-fyra. I de två senaste loppen har han ställts mot hårdare hästar och gjort det med den äran. 

Näst senast blev det seger i sommarfavoriten på Solvalla och senast var han tvåa i Big Noon-Pokalen på topptiden 1.12,2/1640 meter.

– Det var jäkligt häftigt, det var surt att inte få vinna men man kan inte vara missnöjd med hästen när han gör sitt hela tiden, säger Maria Törnqvist.

Tränaren berättar att hästen är storväxt och att de har byggt upp honom successivt under inledningen av karriären.

– Det är en jättestor häst, vi har sett till att bygga honom så att han får lopp i kroppen och kan utvecklas. Vi har medvetet valt lite snällare upplägg och det känns som att han tagit loppen på helt rätt sätt. När han fått tuffa lopp så har vi pullat upp hemma istället så han ska gå framåt.

Hur stor är han?

– Han är en av de större som jag har tränat själv. Jag hade någon som var jättestor när jag jobbade hos Åke Svanstedt men den här är i alla fall topp-fyra av de största jag haft. Han är nog mellan 1.70-.1,75 i manke. 

På onsdag är det dags för Breeders Crown-försök på Jägersro där Icebreaker Pellini lottas till spår elva bakom bilen. Han körs som vanligt av Dwight Pieters.

– Han har gått tre-fyra jobb inför starten på onsdag. Han behöver lopp i kroppen, med hans storlek svårt att träna hemma på våra banor och få något som motsvarar ett lopprestation. Nu ska han få ett lopp i kroppen inför stundande kriteriekval som är hans stora mål.

Hur ser du på onsdagens uppgift?

– Det är jäkligt tufft. Normalt sett är han väldigt startsnabb men nu blir man utelämnad till de andra. Är han bland de fyra och går vidare så är vi jättenöjda. Vi kommer inte att bottna honom på något sätt.

Maria Törnqvist har bra snurr på stallet för dagen. Under augusti och septemeber har det blivit en hel del segrar, och hon närmar sig redan nu fjolårets siffror i inkörda pengar.

– Hästarna har gått sjukt bra under nästan hela året. Vi hade en dipp med lite halsinfektioner under sommaren men annars har de verkligen gjort det bra. Det enda man kan gnälla på är att vi har väldigt många andraplatser. Det hade varit roligare om det var segrar men vi har mycket bra platsprocent.

Lucas Ericsson – Travronden

Publicerad tisdag 12 september 2023. breederscrown@travsport.se