Wäjersten dominerade i Boden

Det blev en total dominans av Daniel Wäjersten när den sjunde omgången av Breeders’ Crown avgjordes på Bodentravet. Tre av fyra vinnare tränades av Bergsåkers dominant och totalt kvalade stallet in sex hästar till semifinalerna.


Först ut var O’Mara Zon bland de fyraåriga stona. Maharajah-dottern var på löpsuget humör och höll ett bra tempo i ledningen och stack sedan undan till överlägsen seger på nya banrekordet 1.12,5a/2.140 meter tillsammans med Daniel Wäjersten i sulkyn. Wäjersten fick även med sig Nycora till finalen efter en tredjeplats.

Inkvalade till semifinal:
O’Mara Zon (e. Maharajah) – Daniel Wäjersten
Joy Sisu (e. Brillantissime) – Petri Salmela
Nycora (e. Nuncio) – Daniel Wäjersten
Millie de Veluwe (e. Villiam) – Mauri Jaara

Enda loppet där Wäjerstens dominans bröts var bland de treåriga tjejerna. Där passade hemmatränaren Petri Salmela på att glädja publiken på plats när Tactical Lady U.S. kunde vinna med Mika Forss i sulkyn. Den amerikafödda Tactical Landing-dottern öppnade snabbt och kom till ledningen. Sedan höll hon ett bra tempo på inledningsvarvet innan hon fick dämpa en kort bit innan det var dags att öka tempot igen. Segern skrev till 1,5 längd och segertiden blev 1.14,0a/2.140 meter.

Inkvalade till semifinal:
Tacitical Lady U.S. (e. Tactical Landing) – Petri Salmela
Naomi Bros (e. Face Time Bourbon) – Mikael Melefors
Coral Coger (e. Ken Warkentin) – Ola Åsebö
Karamell Sisu (e. Villiam) – Petri Salmela

Om det gick lite sämre bland de treåriga stona så tog Daniel Wäjersten revansch bland de treåriga hingstarna. Han lånade ut S.J.’s Caviar-sonen Global Escape till Mats E Djuse som ledde loppet runt om, medan han själv körde Kuiper som höll starkt till andraplatsen från dödens. Dessutom lade Kingdom Come hand om loppets sista finalplats. Segertiden på spetsvinnande Global Escape blev 1.13,7a/2.140 meter, vilket också var ett nytt banrekord för treåriga hingstar och valacker.

Inkvalade till semifinal:
Global Escape (e. S.J.’s Caviar) – Daniel Wäjersten
Kuiper (e. Face Time Bourbon) – Daniel Wäjersten
Timotejs Megabyte (e. Bold Eagle) – Oskar Kylin Blom
Kingdom Come (e. Ken Warkentin) – Daniel Wäjersten

De flesta hade räknat att det skulle bli spets och slut för Daniel Wäjersten med Heartbeat Thunder, men han var chanslös att svara innerspår. En snabb manöver senare satt Scarlet Knight-sonen dock i andra utvändigt och efter ett varv körde Daniel Wäjersten till och kunde överta ledningen. Konkurrenterna försökte utmana till slut, men Heartbeat Thunder kunde sträcka på sig och gå undan med en halv längd.

Inkvalade till semifinal:
Heartbeat Thunder (e. Scarlet Knight) – Daniel Wäjersten
Star Muscle (e. Maharajah) – Ola Åsebö
Bollinger Bishop (e. Nuncio) – Maria Bodin
Last Dying Breath (e. Nuncio) – Hanna Olofsson

Publicerad fredag 15 september 2023. breederscrown@travsport.se