Inför Axevalla: Säker på att han kan konkurrera med de bättre i kullen

Efter tre raka galopper tvingades han till ett kvallopp. Nu ska Noah Boko försöka kvala till semifinalen av Breeders Crown.

– När han tävlar på topp kan han konkurrera med de riktigt bra hästarna i kullen, säger Jerry Riordan.


Noah Boko (e. E L Titan) inledde sin karriär i Italien men kom till Jerry Riordan i februari i år. I början av säsongen levererade han fina resultat. Han var bland annat fyra i finalen av Treåringseliten under Elitloppet och vann därefter ett försök i Breeders Course i juni. På slutet har det dock blivit hack i maskineriet med tre raka galopper.


– Första gången så var det en väldigt snabb öppning och när kusken skulle dämpa farten så tappade han stilen. Nästa gång sprang han upp bakom en häst så att kusken behövde ta i honom. Annars hade det kunnat bli en krasch, och senast låg han på innerspår och blev lite rädd för en häst på utsidan, säger tränaren Jerry Riordan.


Senast var Noah Boko ute i ett kvallopp på Jägersro där han fungerade fint. Under tisdagen är det dags att åter äntra tävlingsbanan då han startar i Breeders Crown-försöket för treåriga hingstar och valacker. Han inleder från spår tio och får Carl Johan Jepson i sulkyn.


– Nu tar vi ett steg tillbaka och kör med skor. När han tävlar på topp kan han konkurrera med de riktigt bra hästarna i kullen. Förhoppningsvis får han ett fint lopp och kan kvalificera sig till semifinalen. Han har förmågan att ta sig dit. 


Det är ingen tvekan om att Noah Boko har kapacitet som räcker en bra bit. Enligt tränaren gäller det bara att alla bitar faller på plats samtidigt.


– Det är en talangfull häst. Det är bara en fråga om att få ihop allting. Om han håller ihop det i benen och psyket så kommer det bli bra.


Breeders Crown är en av årets sista uppgifter, och Jerry Riordan tror att det fortfarande finns mycket att göra med den treårige hingsten.


– Jag tror att vi ger honom lite vila och sen går till vinterträning. Det är en intressant häst för nästa år. Jag är säker på att han kan konkurrera med de bättre i kullen. Han har den förmågan. 

Lucas Ericsson - Travronden

Publicerad måndag 16 oktober 2023. breederscrown@travsport.se