Inför BC-semi: Hon är en vinna eller försvinna-häst

Ninepoints Birdie kommer till söndagens Breeders Crown-semifinal med en STL-seger i ryggen. Trots spår sju har Jasmine Ising inte gett upp hoppet om att stoet ska kunna kvala in till sin första årgångsfinal.
– Jag tror fortfarande att hon kan lösa det om det inte blir för mycket strul efter vägen, säger tränaren.


Fyraåriga Ninepoints Birdie (e. Bold Eagle) inledde karriären hos Jörgen Westholm och kom till Jasmine Ising för drygt ett år sedan. I hennes regi har hon stått för många fina prestationer och tagit ett gäng segrar. I den senaste starten vann hon ett försök i diamantstoet på Örebro.


– Hon har varit fin och gjort det bra varje gång. Det var bara på Åby näst senastsom hon hade en lite sämre dag. Det känns också som att hon borde gå framåt lite med det senaste loppet i kroppen. Hon har gjort elva starter i min regi och vunnit sex lopp, hon är lite av en vinna eller försvinna-häst. Antingen vinner hon eller så är hon inte med där framme, säger Jasmine Ising.


De fyra bästa från varje semifinal går till final. Ninepoints Birdie kvalade in till semifinalen i somras då hon vann ett försök i Rättvik. Hon inleder från spår sju bakom bilen i söndagens lopp, men tränaren har inte gett slaget förlorat för det. 


– Vi hade önskat ett spår lite längre in men det hade kunnat vara sämre också. Jag har inte hunnit kolla motståndet speciellt mycket, men jag vet att vi har en bra häst och jag har förhoppningar på att vara bland de fyra. Det är tuff konkurrens och det finns risk att det strular, och då duger man inte i de här loppen. Det är extremt tufft. Det blev kanske spår lite långt ut för att vara en jättebra chans att gå till final. Men jag tror fortfarande att hon kan lösa det om det inte blir för mycket strul efter vägen.


– Tar man sig till final så kan vad som helst hända. Det största man kan vara med om är att kvala in till årgångsloppen. Det är otroligt motiverande att kunna vara med i försöken och tar vi oss till final skulle jag vara otroligt stolt och glad. 


Jasmine Ising var tidigare i år i E3-final med Kitty Mearas. Att lyckas kvala in till finaler av den här digniteten är helt klart något extra för Romme-tränaren som för dagen har 13 hästar på listan.


– Hela verksamheten är uppbyggd efter förhoppningen att ha hästar som kan vara med i de här loppen. Det är det man planerar och jobbar för under hela året. Det är tacksamt att ha hästar som duger i vanliga lopp men de stora uppgifterna är drömmarna och målet.


De senaste åren har stallet haft en mycket jämn segerprocent. Sedan 2020 och framåt vinner hästarna i snitt var fjärde lopp som de startar i.


– Jag har fått chansen att träna väldigt fina hästar och överlag har det gått ganska bra. Jag saknar fortfarande att någon blommar ut till en riktig stjärna, det är inte enkelt men det ska komma någon gång.

Lucas Ericsson – Travronden

Publicerad tisdag 31 oktober 2023. breederscrown@travsport.se