Inför Bollnäs: Eclipse As jagar tredje raka segern

Reijo Liljendahls stall består uteslutande av unghästar. När det är dags för den sista försöksomgången i Breeders Crown ska han försöka kvala in två hästar till semifinalerna på Solvalla.


För dagen finns 16 hästar på Reijo Liljendahls träningslista, och framgångar saknas inte. I år har stallet en segerprocent på 29 och på elitloppssöndagen kom den största segern när Epsom As vann Treåringseliten med en miljon kronor i förstapris.

När Bollnästravet bjuder in till årets sista försöksomgång i Breeders Crown testar Solvalla-tränaren lyckan med två hästar. Först ut är treårige Nuncio-sonen Eclipse As som kommer med två raka segrar.

– Han är bra. Vi strök honom till en tilltänkt start i Örebro på grund av säkerhetsskäl. Vi har haft lite sjukdomar på några hästar men han har inte haft några problem, men vi strök honom så att det inte skulle vara något som vi inte hade upptäckt. Allting är frid och fröjd och han har tränat på bra, säger Reijo Liljendahl.

Eclipse As startar från spår sju bakom bilen med Ulf Ohlsson i sulkyn.

– Läget är naturligtvis dåligt men för hans del spelar det kanske inte så stor roll då han är långsam från start. Jag tycker det ser intressant ut. Han borde kunna vara bland de fyra och kvala in till semifinal. Det är naturligtvis förhoppningen.

Noterbart är även att Eclipse As morfar är franske Tenor de Baune som föddes 1985 och tog 30 raka segrar från debuten, den sista i självaste Prix d’Amerique 1991.

Reijo Liljendahl plockar även ut treåriga stoet Notre Dame Boko (e. Face Time Bourbon) i Bollnäs. Hon har varit på pallen i fem av sex starter, senast blev det dock en sjätteplats på Solvalla.

– Hon var lite småseg på senast. Vi har kollat upp henne efteråt och hon tränar riktigt fint för dagen.

Likt stallkamraten startar hon näst längst ut på vingen.

– Det är naturligtvis ett dåligt läge men siktet är på att ta sig till semifinalen. Hon är en ganska bra treåringsmärr som borde kunna ta sig vidare om det stämmer i loppet. Jag tror en del på henne. Hon är anmäld barfota, men jag kommer att ändra på det. Hon går med skor igen. 

Publicerad fredag 20 oktober 2023. breederscrown@travsport.se