Inför Axevalla: Formkurvan pekar uppåt

Efter en dipp under sommaren har Anders Svanstedts hästar hittat tillbaka till formen. När det vaknas Breeders Crown-försök på hemmaplan plockar han ut ett av stallets affischnamn i Combat Fighter.

– Får vi lite flyt med löpningen ska han definitivt kunna ta en semifinalplats, säger Anders Svanstedt.


Anders Svanstedts stall hade en tung sommar och mellan den 30 maj och 9 augusti blev det blott en seger. Under sensommaren och början av hösten har dock formkurvan pekat uppåt och den senaste månaden har de stått för fina resultat.


– Under 2,5 månad i somras gick hästarna ingenting. Vi hittade sedan orsaken men det tog tid att få ordning på det. Nu har de kommit tillbaka och går bra igen. Det kan alltid vara någon som är nedsatt men överlag gör de fina lopp, säger Anders Svanstedt.


En av stallets bättre hästar är fyraårige Combat Fighter (e. From Above). Han har många gånger stångats mot kullens bästa hästar. För dagen visar han fin form. Näst senast blev det seger på nya rekordet 1.10,4a/1640 meter från bakspår, och senast fick han sen lucka och sköt då till vasst på Åby.


– Han har haft knallform i flera lopp i rad. Det började kännas redan under stochampionatshelgen och därefter har det gått hur bra som helst. Senast hade vi lite oflyt men det var ändå ett formbesked. Han spurtade jättebra de sista 200 meterna.


Anders Svanstedt ser med tillförsikt fram emot tisdagens uppgift på hemmabanan Axevalla. Combat Fighter inleder från spår tio bakom bilen i försöket för fyraåriga hingstar och valacker, och som vanligt gäller det att vara bland de fyra för att kvala in till semifinal.


– Får vi lite flyt med löpningen ska han definitivt kunna ta en semifinalplats. Det är jag övertygad om. Han är inte lika beroende av löpningsförloppet nu för tiden. Han går från alla positioner och för full maskin den sista biten. 


Tränaren ser inte bakspåret som någon större nackdel.


– Det kan vara bra för honom. Han kan nästan bli lite väl laddad bakom bilen när vi har skickat iväg honom. Så det kan vara bra för framtiden.


Nu är det snart tid för många av de bättre hästarna att gå till vintervila. För Combat Fighter väntar troligen fler starter, även om han inte skulle lyckas ta sig vidare till Breeders Crown-semifinal.


– Blir det inte fler lopp i Breeders Crown så har han något lopp i Norge och något på Åby. Vi får se vad som händer, men formen är på topp och så länge den är där är det bara att starta på.

Lucas Ericsson - Travronden

Publicerad tisdag 17 oktober 2023. breederscrown@travsport.se