Inför BC-semi: Höjde sig ett snäpp när vi ryckte skorna

I den senaste starten slutade han femma i Svenskt Travkriterium. På söndag återvänder Fusion Eagra till Solvalla för att försöka ta en finalplats i Breeders Crown för treåriga hingstar och valacker.


Den treårige hingsten efter Django Riff gjorde tävlingsdebut i mars i år. Första tre starterna resulterade i två sjätteplatser som bäst. Därefter har det varit många jämna prestaioner och framskjutna placeringar. På 13 starter har det blivit två segrar.


– Han gjorde okej prestationer i början men inte på denna nivå. Han tog loppen på rätt sätt och när vi ryckte skorna i somras höjde han sig ett snäpp direkt, säger tränaren Eric Martinson som är nöjd med utvecklingen under året.


– Han låg bra till bland våra treåringar men utmärkte sig inte på något sätt. Om jag hade gissat hade jag kanske inte trott att han skulle ha tjänat mest pengar vid årets slut, men mest troligt kommer han ha gjort det.


Näst senast blev han tvåa i kvalet till Svenskt Travkriterium vilket resulterade i en finalplats. Där inkom han som femma efter en resa på innerspår och belönades med 320.000 kronor.


– Det var tur att vi provade att anmäla till Kriteriekvalen. Ekonomiskt blev det väldigt bra. I försöket gick han som ett skott på upploppet och i finalen förstod vi att det var lätt att bli oplacerad, även om man såklart hoppades på pengar. Vi vet hur tufft det är och femteplatsen var vi jättenöjda med.


Fusion Eagra var inte med i något försök till Breeders Crown, men med hjälp sin prissumma kom han med i söndagens semifinal. Han startar från spår sju bakom bilen med Mats E Djuse i sulkyn. Samma kusk som körde i Kriteriet.


– Det var inte ett optimalt spår, men han har inte haft något flyt tidigare och det har gått bra ändå. Jag hade dock hellre tagit bakspår än spår sju. Han har visat sig gå bra på rulle. Det är bara att hoppas att han kan komma ner någonstans, alternativt att han får backa och att de kör fort där framme. Det är svårt att säga hur det blir kört och det är bra hästar rakt igenom.


– Det är klart att vi hoppas på final. Får han rätt lopp är det absolut möjligt. Det vore såklart skoj att kvala in, men det är många som har samma förhoppningar och planer. 


Det återstår att se om hästen kan ta ytterligare ett kliv till nästa år och hur matchningen i så fall kommer att se ut.


– Han har gjort det jättebra och tjänat mycket pengar, men jag hoppas såklart att han ska kunna bära dem. Nu är det mest årgångslopp som gäller. Om han ska möta äldre på V75 så blir det bronsdivisionen. Det är ingen lek men hursomhelst är det bättre att tjäna pengarna tidigt än inte alls. Han är rätt lugnt tagen och våra hästar brukar utvecklas bra efter att de är tre år. Ofta är det de äldre hästarna som gått bäst.

 

Lucas Ericsson - Travronden

Publicerad onsdag 1 november 2023. breederscrown@travsport.se