Inför BC-finalerna: "Känns som den bästa häst jag kört"

Tvåa i Sprintermästaren och trea i Europaderbyt. Marginalerna har inte varit på Staro Mack Crowes sida i de allra största loppen under 2023. På lördag ska han försöka sätta pricken över i:et.


Fyraårige Staro Mack Crowe (e. Bold Eagle) inledde karriären hos Jerry Riordan i fjol. I slutet av året flyttades han till Katja Melkko där genombrottet kommit. På 13 starter under 2022 tjänade han 375.000 kronor, och i år har det blivit över två miljoner kronor insprunget på 10 lopp. 

 

I juni kom årets största seger när han vann Prix Readly Express på Solvalla, och utöver det har han bland annat slutat tvåa i Sprintermästaren och Europaderbyt. Rikard N Skoglund har kört hästen under hela året.

 

– Han har kommit in bakvägen till toppen. I fjol var han inte riktigt med på denna nivå. Hästarna med den stammen brukar inte vara så tidiga heller och han har utvecklats hela tiden under året. Det är en fantastisk häst, säger Rikard N Skoglund.

 

I Breeders Crown-semifinalen vann han på 1.11,7a/2140 meter från utvändigt ledaren och kusken var riktigt nöjd med vad han kände i hästen.

 

– Det var en väldigt strong prestation. Jag trodde att vi skulle få göra jobbet utvändigt om ledaren och så blev det. Jag hade kontroll på det hela tiden och behövde inte rycka tussarna. Han vann på en topptid med lite krafter kvar.

 

Rikard N Skoglund fick välja spår först till finalen och tog två. Han är en av favoriterna till segern i finalen och har betrodda hästar på både insidan och utsidan i Bedazzled Sox och A Fair Day.

 

– Jag fick välja först och om vi skulle få en jättebra start borde jag kanske tagit ett spår längre ut, men det hade också varit vingelläge. Nu sitter jag i andraspår direkt och får vi dödens är jag inte orolig över det. Jag tror att han kan vinna därifrån också. Han var tvåa i Sprintermästaren och trea i Europaderbyt. Det vore kul att få sätta pricken över i:et.

 

Rikard N Skoglund tror att det finns mer utveckling i hästen framöver, men håller honom redan nu mycket högt.

 

– Jag tror att vi bara sett början. Det känns som den bästa häst jag kört. Han har allt och det känns som det finns mer i honom. 

 

Förstapriset i söndagens Breeders Crown-finaler är 800.000 kronor. Premichansade hästar får dubbla pengarna vilket Staro Mack Crowe är och kommer alltså hem dubbla prispengar så länge han är placerad bland de sex främsta i loppet.

Lucas Ericsson, Travronden

Publicerad onsdag 15 november 2023. breederscrown@travsport.se