Inför BC-finalerna: "Hennes näst bästa lopp under hela året"

I somras skrällde hon till och vann Stochampionatet. Nu är Joy Sisu på jakt efter ny storloppstriumf när det vaknas final i Breeders Crown.
– Om det löser sig med positionen är hon inte slagen på förhand, säger Petri Salmela.


Joy Sisu (e. Brillantissime) började tävla med framgång som tvååring och som treåring vann hon bland annat ett försök till Svenskt Travoaks, men det är ändå 2023 som får ses som karriärens höjdpunkt. 

I slutet av juli vann hon Stochampionatet och gav Petri Salmela hans första seger i det klassiska fyraåringsloppet. När säsongen går mot sitt slut har tränaren bara gott att säga om hästen.

– Hon har haft en lång säsong. Under de första månaderna var det bara stolpe ut och vi kände att hon är betydligt bättre, men tack och lov så lossnade det i tid till försöket och finalen i Stochampionatet.  Det är bara att lyfta på hatten åt hästen, säger Petri Salmela.

I Breeders Crown-semifinalen på Solvalla spurtade hon in som trea efter en dryg resa i spåren.

– Det var nog hennes näst bästa lopp under hela året. Bortsett från finalen i Stochampionatet. Hon hade spår åtta, fick backas från start och satt i sjunde utvändigt. Sedan fick hon gå hela sista kurvan via fjärdespår och normalt sett går det inte att ta sig vidare då.

I lördagens final startar Joy Sisu från spår 10 bakom bilen. Ett utgångsläge som tränaren tycker känns helt okej.

– Betydligt bättre än ett åttondespår och i Breeders Crown-finalerna kan det hända vad som helst. Säsongen har varit lång och vissa har inte den absoluta toppformen. Om det löser sig med positionen är hon inte slagen på förhand.

Petri Salmela har även kvalat in Käraste Sisu (e. Face Time Bourbon) till finalen för treåriga ston. Även hon fick gå i spåren i semifinalen och höll sedan till en fjärdeplats.

– Hon gjorde ett väldigt tappert lopp i försöket där hon fick en tung start och gick sedan i dödens. Hon kämpade väldigt ärligt. Nu blev det ett svårt sjundespår men får hon en bra resa med tempo på loppet får man inte glömma bort henne. 

Vad säger du om hennes säsong?

– Jag tycker att hon varit bra. Efter långa E3-finalen kändes det surt då hon hade toppform men blev fast utan lucka. Om den kommit hade hon aldrig förlorat.  Sedan kom hon inte med i korta E3 men vann Consolation-loppet och det var en minst lika hård prestation som de som segerstred i finalen. Det är en riktig hedershäst som haft ett riktigt bra år.

Lucas Ericsson, Travronden

Publicerad torsdag 16 november 2023. breederscrown@travsport.se