Inför BC-semi: Björn har två egntränade i försöken

Björn Goop har ett antal Breeders Crown-titlar på meritlistan. När det vankas semifinaler på Solvalla har han chans att kvala in två egentränade hästar till finalerna.


Björn Goop har ett cv som få, om ens någon inom travet kan mäta sig med. Han har vunnit både Elitloppet och Prix d’Amerique vid tre tillfällen och i Sverige har han segrat i de flesta grupp I-loppen. 

 

I Breeders Crown-sammanhang har det blivit hela tolv finalsegrar genom åren. Varav fem har kommit med egentränade hästar. Den senaste med Eagle Eye Sherry år 2020.

 

 I år har han med två egentränade hästar i semifinalerna. Först ut är det treåriga stoet Elegance Kronos (e. Muscle Hill) som tampats i kulltoppen under hela året.

 

– Hon hade lite otur i början av året, hon var fyra i E3 men hade ingen stolpe in under säsongens gång. Hon har ändå gjort många bra lopp, säger Björn Goop.

 

Hästen kommer från en tredjeplats i Svenskt Trav-Oaks och en försöksseger i Breeders Crown. På söndag startar hon från spår nio bakom bilen och ställs bland annat mot Oaks-vinnaren Adriatica.

 

– Hon var fin i Oaks näst senast och gick bra veckan efter då hon var ute i Breeders Crown på Bollnäs. Hon verkar fortsatt bra efteråt och första målet är att kvala in till finalen. 

 

I en av semifinalerna för fyraåriga ston plockar Goop ut Månskenstösen (e. Bird Parker). I den senaste starten blev hon femma i ett Breeders Crown-försök på Axevalla. Nu inleder hon från spår tolv bakom bilen.

 

– Hon har konstant haft dåliga spår i år. Hon gick bra i Stochampionatet Consolation i somras och vann även loppet efter. Hon har nog bra form, men det krävs en hel del tur från spår två. Av mina två hästar har Elegance Kronos störst chans att kvala in. 

Publicerad torsdag 2 november 2023. breederscrown@travsport.se