Inför BC-semi: Laddat för svensk årgångsfinal

I september var Preben Sövik tvåa i Norskt Travderby. På söndag har Jägersro-tränaren chansen att kvala in till sin första årgångsfinal på svensk mark.
– Det här är något vi laddat för, säger tränaren.


Preben Sövik drog igång som tränare i Sverige år 2021 och har förbättrat sina siffror för varje år. Under första året sprang hästarna in drygt 370.000 kronor på 79 starter. I fjol gjorde de 189 starter och tjänade 1,9 miljoner kronor. I skrivande stund har hästarna sprungit in 2,9 miljoner på 199 starter under 2023.

 

I september kvalade fyraårige Just Perfect Sisu in till Norskt Travderby där han slutade tvåa. På söndag är han en av Preben Söviks tre hästar som går ut i Breeders Crown-semifinalerna på Solvalla.

 

– Det är första året som vi är med i Breeders Crown och det skulle vara jättestort att kunna kvala in en till final. Det är något som vi laddat för nu, säger Preben Sövik.

 

För Just Perfect Sisu blev det dock ett krångligt utgångsläge på söndag.

 

– Jag blev rätt besviken när vi fick bricka elva. Jag har laddat för loppet sedan norska derbyt. Senast var det bara ett preparelopp då det skulle blivit långt mellan starterna annars. Från spåret är vi utlämnade till vad de andra hittar på, men han har en rejäl spurt och med lite tempo plockar han många till slut.

 

Every Day Elegant gjorde regidebut för Sövik i den senaste starten. Det blev en galopp på Jägersro men tränaren var ändå nöjd med vad han kände i hästen. Till skillnad från stallkamraten har han ett gynnsamt läge bakom bilen. Han inleder från spår två.

 

– Han kändes fin fram till galoppen och efter galoppen. Han blev lite rädd när jag skulle lägga på en sidostång och till denna gång plockar vi bort den. Efter galoppen och ända in i mål var det ett gott intryck. Det loppet ska sätta fram honom lite. Han fick ändå gå en 1.13-tid över 1600 meter.

 

– Jag hoppas att vi kan ta oss förbi den invändiga och komma ner på innerspår. Det är en stor fördel för oss. Målet är att kunna ta en finalplats. Det är ett par andra som nog är för bra, men att vara trea-fyra ska inte vara omöjligt. 

 

Avslutningsvis har tränaren ett bidrag i finalen för fyraåriga ston. Eireann kommer likt Every Day Elegant från Roger Walmann och gör nu sin första start för Preben Sövik. Hon fick innerspår bakom bilen.

 

– Hon var lite sliten efter en tuff sommar och fick hämta sig lite. Därefter har hon redan tränat på och det kändes tidigt som att vi skulle ha chans att komma med här på pengar. Vi har siktat mot loppet under en tid och det underlättar att vi fick en hyfsat läge. Det borde bli en bra resa för henne. Det finns flera fina ryggar som man kan tänka sig att ha.

 

Lucas Ericsson - Travronden

Publicerad fredag 3 november 2023. breederscrown@travsport.se