Bejublade segrare i Breeders’ Crown

Det var länge sedan det var sådant jubel på Sundbyholms publikplats som när Elisabeth Almhedens A Fair Day vann Breeders’ Crown-semifinalen för fyraåringa hingstar och valacker tillsammans med Oscar Ginman i sulkyn. Den seger satte fullgjorde även en fenomenal tävlingsdag för Menhammars hingstar som tog hem alla fyra BC-loppen.


Inför en stor hejarklack på publikplats blåste A Fair Day (e. Maharajah) till ledningen. Sedan höll de ett jämnt högt tempo i ledningen och in på upploppet stack fyraåringen ifrån övriga fältet och vann en enkel seger inför stort jubel.

– Efter semifinalen har jag haft en väldigt bra känsla fram emot detta. Jag funderade på hur de skulle kunna slå honom utvändigt. Det kändes nästan omöjligt. Jag var så nöjd med honom och fick det spåret jag ville ha i finalen, sade Oscar Ginman.

Segertiden blev fina 1.11,5a/2.140 meter för fyraåringen som är uppfödd av Team Lindvall i Nybro.

För Maharajah var det andra segern för dagen i Breeders’ Crown-finalerna. I loppet innan hade den italienske treåringstjärnan Ester Degli Dei vunnit finalen för de treåriga stona. Tillsammans med Robin Bakker kunde de med liten marginal svara upp innerspåret i startrusningen och sedan var hon aldrig i fara. På pigga ben stack hon undan till en lätt seger på 1.12,9a/2.140 meter och efter tio starter har Paul Hagoort-tränade treåringen bara förlorat ett enda lopp.

Jörgen Westholms fyraåiga sto Queen Belina (e. Nuncio) trivs verkligen i Breeders’ Crown och tog sin andra raka seger i loppet efter att vunnit loppet för treåriga ston ifjol.

 – Jag förstod att hon skulle gå framåt av försöket eftersom hon hade fått en paus efter derbystoet. Hon är alltid startsnabb, men idag var hästen verkligen i fas och då blir hon ännu mer startsnabb. Provstarterna var helt magiska och jag tänkte att jag chansar för ledningen, säger Jörgen Westholm som också en av uppfödarna bakom Queen Belina tillsammans med Anders och Håkan K Karlsson.

Queen Belina är det fjärde stoet genom tiderna som lyckas vinna Breeders Crown som både tre-och fyraåring. De tidigare hästarna som lyckats med bedriften är Ina Scot, Lovely Godiva och Conrads Rödluva. Bland hingstarna har Sahara Dynamite, Yield Boko och Francesco Zet vunnit dubbla finaler. Segertiden i år skrevs till 1.13,1a/2.140 meter.

Den fjärde vinnaren var Johan Untersteiner-tränade Stens Rubin som kördes av Erik Adielsson för dagen då Johan själv satt upp bakom Boscha Diablo. Efter en tung inledning i tredjespår kom Readly Express-sonen ner utvändigt om ledaren efter ett drygt halvvarv och blev snabbt avlöst. In på upploppet kom luckan invändigt och Stens Rubin kunde hinna upp favoriten Fame And Glory precis på mållinjen och vann på 1.13,5a/2.140 meter.

Det var Readly Express första seger som pappa i Breeders’ Crown och det gjorde att det blev tre olika Menhammarhingstar som vann alla de fyra finalloppen.  

Publicerad måndag 20 november 2023. breederscrown@travsport.se