Inför BC-finalerna: "Känns som att den riktigt fina formen sitter där"

Västerbo Exicting gjorde flera bra lopp i början av säsongen men tvingades sedan till ett uppehåll. Nu har han kvalat in till sin första stora årgångsfinal.
– Skulle det stämma tror jag han kan ta en bra placering, säger Åke Lindblom.


Västerbo Exicting (e. Jocose) inledde treåringssäsongen med flera starka resultat. I årsdebuten blev han trea i Margaretas Tidiga Unghästserie vilket följdes upp med dubbla segrar på Solvalla, där en kom i ASVT Trottex Auktionslopp på Elitloppsfredagen. 

Det är också hästens senaste seger. Efter en start i Örebro den 13 juli var han borta från tävlingsbanan fram till oktober.

– Han fick vila ett tag och därefter hade vi virus i stallet och han fick vila lite till. Sen var han ute i ett uttagningslopp till Kriteriet och var sådär. Nu har han fått några lopp innanför västen och det känns som att han är tillbaka där han var i början av säsongen, säger Åke Lindblom.

Semifinalen i Breeders Crown var hästens tredje start efter uppehållet. Han gick med som trea på innerspår och knep den sista finalplatsen efter en fin spurt på upploppet.

– Han fick starkt till slut och kändes jättebra. Det känns som att den riktigt fina formen sitter där igen. Jag körde lite lätt med honom i måndags och det känns riktigt bra får jag lov att säga.

Fjärdeplatsen i semifinalen gjorde dock att det blev ett dåligt spår i finalen. När Västerbo Exicting skulle få sitt läge återstod bara spår åtta, vilket försvårar uppgiften.

– Spåret är iskallt och därifrån får man hoppas på turen. Är man med så är man med och allt kan hända i en final. Det var jättekul att han kvalade in. Skulle det stämma tror jag han kan ta en bra placering, det är väldigt bra hästar med men han är fin själv.

Många av hästarna i lördagens finaler går till vintervila efter loppet. För Västerbo Exicting kan det bli ytterligare starter under året.

– Han är i så fin form att det kan bli några starter till. Visserligen är han allra bäst barfota men han fungerar skapligt med skor också.

Lucas Ericsson - Travronden

Publicerad fredag 17 november 2023. breederscrown@travsport.se