Inför Solänget: Har inte hamnat i skymundan

Svante Båth är tveklöst en av Sveriges mest framgångsrika unghästtränare under 2000-talet. Totalt har det blivit fyra Breeders Crown-segrar och under söndagen ska hans Karma Mearas försöka ta sig vidare från försöket i Solänget.


Breeders Crown är ett av de penningmässigt största unghästloppen i Sverige. Redan i grundomgångarna och i semifinalerna är förstapriset 100.000 respektive 200.000 kronor, och i finalen kammar en premiechansad vinnare hem 1,6 miljoner kronor. 

Ändå hör man inte så ofta att tränare uttalat siktar mot loppet, i jämförelse med andra större unghästlopp. Svante Båth tror att det har att göra med finalernas placering i kalendern. 

– Det är ett stort lopp men anledningen till att man inte alltid säger att man siktar mot det är att de allra största loppen för treåringar och fyraåringar kommer precis före, men om man kan bibehålla formen så kommer ju Breeders Crown sen. Det har inte hamnat i skymundan, men ändå lite grann när det gäller vilka lopp man pratar om. Kriteriet och Derbyt är ändå lite större men egentligen skulle man kunna säga att man siktar på båda loppen, för de är ju ganska nära varandra. Det kanske vore bättre att säga att “vi siktar på hösten”.

Under söndagen skickar Svante Båth upp en häst till Solänget när årets andra försöksomgång går av stapeln. 

Treåriga stoet Karma Mearas (e. Face Time Bourbon) har inlett tävlingskarriären med en seger på fyra starter och hon har endast varit utanför pallen en gång. Senast var hon trea i ett Breeders Course-försöken på vassa tiden 1.14,5a/2140 meter.

– Det känns som att vi har lite grann “under huven” där. Det ska bli intressant att se och jag hoppas att hon utvecklas vidare. Vi har inte dragit några växlar än så det finns lite grann att göra, och det känns som att det finns kapacitet.

Nu hoppas tränaren att redan nu kunna säkra en plats i Breeders Crown-semifinalerna på Solvalla i början av november. På söndag startar hon från spår fyra bakom bilen i ett försök innehållande tio hästar.

– I början som treåringar hoppas man att de ska utvecklas med loppen och nu får vi se lite grann var vi står. Det viktigaste i detta Breeders Crown-lopp är att vara topp-fyra för att kvalificera sig till semifinalerna. Senare på säsongen blir det tuffare försök så det vore väldigt skönt att få bocka av det redan nu.

- Lucars Ericsson, Travronden

Publicerad torsdag 18 maj 2023. breederscrown@travsport.se