Inför Solänget "Så jäkla läcker"

Efter livets första start lämnade Buy This Face Daniel Redéns regi och köptes av Åke Eriksson på Bergsåker. Därefter har han inte varit sämre än tvåa och på söndag spänns bågen när han går ut i Breeders Crown på Solänget.
–  Han gör allting rätt och vi behöver inte lära honom någonting, säger Åke Eriksson.


Den nu fyraårige Raja Mirchi-avkomman gjorde tävlingsdebut för Daniel Redén den 26 september i fjol och slutade då femma i ett lopp på Färjestad. Bara några dagar efteråt kom Buy This Face in i Åke Erikssons träning. Han är b-tränare på Bergsåker med tio hästar på träningslistan, och där finns ytterligare två hästar med ett förflutet hos Daniel Redén.

–  Min dotter Isabelle (bilden) jobbade där under fem år och vi har tidigare haft fler hästar från Redén. Vi har fått fina hästar som har varit sena i utvecklingen och då har vi fått chansen. Nu har det gått några år sedan den senaste hästen och jag har sagt till Redén att vi skulle vilja köpa någon ny av honom. Jag träffade honom på Gävle i höstas och sade att “Nu är det kris” då vi hade tre senskador i stallet och gärna ville köpa någon ny. Någon vecka efter startade Buy This Face på Färjestad och därefter hörde han av sig och sade att vi fick köpa honom om vi ville, berättar Åke Eriksson.

Starten i Erikssons regi har varit mycket bra. På fem starter har det blivit två segrar och tre andraplatser, och tränaren är mycket nöjd med resultatet hittills.

 – Han är så jäkla läcker. Det är en okomplicerad häst som har visat att han har de ingredienser som behövs för att vara en bra häst. Näst senast spetsade han från spår sju och kunde ändå avsluta strax under 1.11 de sista 500 meterna. Sist tror jag att han hade vunnit om bara loppet hade blivit kört på ett lite annorlunda sätt.

Under söndagen är det dags för det största testet hittills. Då startar Buy This Face i Breeders Crown-försöket för fyraåriga hingstar och valacker på Solänget. För motståndet står kulltoppar som Night Art, H.C.’s Crazy Horse och Monastery Boko.

– Vi vill prova när vi äntligen har en bra häst. Han är så jäkla rejäl och kommer inte ta någon skada av det. Han behöver inte visa framfötterna i just detta loppet utan vi får köra och se vad som händer. Om de springer 1.12, som en del har gjort så kan det bli problem men jag tror inte att de gör det uppe på Solänget.

Buy This Face får Magnus A Djuse i sulkyn och startar från spår 11. Ett spår som Åke Eriksson ändå tycker är helt okej.

– Jag hade helst tagit ett framspår nära sargen men jag är ändå ganska nöjd med ett bakspår. Det hade nog kostat mycket att hamna långt ute på vingen och behövt ladda. Nu kan vi hitta en position utan att offra något från början, för det behöver vi ha till slut. Det finns inga billiga försök men vi trodde inte att så många stortränare skulle åka till Solänget. Det blev ett tufft lopp men jag tror inte att han skämmer ut sig. Vi kommer med en bra häst.

Det återstår hur den fyraårige fuxen står sig i söndagens lopp. Nu kommer han troligen gå barfota bak, i de tidigare starterna har inga växlar dragits vilket tyder på att det finns en hel del utveckling i hästen.

– Vi har inte gjort någonting med honom. Han har gått med bomull, fast huva och skor runt om. Han har gjort allting rätt och vi behöver inte lära honom någonting.

- Lucas Ericsson, Travronden

Publicerad fredag 19 maj 2023. breederscrown@travsport.se