Inför Rättvik: Tittade ut honom själv

På sex starter under 2023 har det blivit tre segrar och idel pallplatser. Nu testas fyraårige Edelweiss i Breeders Crown på Rättvik.
– Att vara bland de fyra skulle kännas som en seger, säger tränaren Stefan Hofling.


Edelweiss är en son till Panne de Moteur och uppfödd av Menhammar Stuteri. Som ettåring bjöds han ut för försäljning och föll Gävle-tränaren Stefan Hofling i smaken.

– Jag tittade ut honom själv som ettåring  och det är man extra nöjd över. Han kostade 70.000 kronor på Kriterieauktionen, det var ju ett bra köp, säger Stefan Hofling.

Debutsäsongen i fjol slutade med en seger på sju starter och 81.500 kronor insprunget. Som fyraåring har det dock lossnat ordentligt. Under 2023 har han startat sex gånger, vunnit tre lopp och tjänat nästan 300.000 kronor.

– Han har haft lite flyt med loppen. Även om han har haft dåliga spår så har det stämt bra. Det blev en väldigt skillnad på honom då vi satte på urryckare. Första gången var på Solvalla i februari då Mats E Djuse körde. Då flög han fram och efter har det känts som att poletten ramlat ner.

Under midsommardagen väntar en spännande uppgift för Stefan Hofling och Edelweiss. Då går han ut i Breeders Crown-försöket för fyraåriga hingstar och valacker. Han startar från spår fyra bakom bilen med Rikard N Skoglund i sulkyn, och tränaren hoppas främst på att de ska kvalificera sig för semifinalen på Solvalla i höst.

– Nu får han ett riktigt elddop. Det blev ett stenhårt lopp och om han skulle vara bland de fyra första och gå vidare till semifinalen så skulle jag vara nöjd. Det skulle kännas som en seger.

Vad är dina förhoppningar på sikt?

– Vi får se åt vilket håll han tar vägen, men en dröm är att kunna vara med i derbykvalen.

Lucas Ericsson, Travronden

Publicerad lördag 24 juni 2023. breederscrown@travsport.se