Inför Tingsryd: Finn tillbaka på milebana

Finn Palema inledde karriären i USA innan han flyttades till Hans Crebas i fjol. På andra sidan Atlanten tävlade han mestadels på milebana och nu är det dags igen när det vankas Breeders Crown-försök i Tingsryd.


Finn Palema inledde sin karriär i USA där han som två och treåring tävlade mot de bästa i kullen. I oktober 2022 flyttades han till Sverige och Hans Crebas regi. Han gjorde debut i Sverige i april i år och kommer från två raka andraplatser.

– Han har varit jättebra och kommer mer och mer. Senast var han riktigt fin och det känns bara som en tidsfråga innan han får sätta nosen först. Vi har siktat mot detta loppet då han bara är anmäld till Breeders Crown, eftersom att han är jänkare. Jag tror egentligen att han är lite mer gynnad av längre distanser men 1609 meter på en milebana ska fungera perfekt också. Han har gått 1.09-tider över distansen på Meadowlands.

På söndag får han återigen stifta bekantskap med en milebana när han startar i Tingsryd. Det rör sig om ett Breeders Crown-försök för fyraåriga hingstar och valacker där de fyra främsta går vidare till semifinalerna i höst.

– Vi vill såklart vinna men det viktigaste är att han är bland de fyra främsta i mål och går vidare.

Hans Crebas sitter själv upp bakom Finn Palema som startar från spår tio bakom bilen.

– Jag hoppades att Dancer Brodde skulle få bakspår och vi framspår men nu fick vi båda bakspår. Det lär säkert bli tempo på loppet då Make It Schermer är med och då kan spår 10 vara jättebra. Vi hoppas att det går fort och att vi kommer till slut. Jag förväntar mig en mycket bra insats.

Hans Crebas tror att Finn Palema kommer att gilla att återigen tävla på en milebana. Tränaren själv uppskattar också den annorlunda banan i Tingsryd.

– Jag tycker att det är underbart. Det är en väldigt skonsam bana för hästarna och det sliter inte lika mycket som på en vanlig bana, och kurvorna är också bra för hästarna.  Som kusk måste man verkligen tänka till. Innan sista sväng är det 700-800 meter kvar och man måste ha lite is i magen och inte köra för tidigt.

Lucas Ericsson – Travronden

Publicerad torsdag 27 juli 2023. breederscrown@travsport.se