Inför Tingsryd: Bröderna i BC

Elisabeth Almheden driver ett litet stall, men har under 2023 haft ordentliga framgångar. Under midsommarhelgen vann helsyskonen A Fair Day och Maroon Day under samma dag i Kalmar, och på söndag startar duon i Breeders Crown i Tingsryd.


Elisabeth Almheden, 69 tog ut tränarlicens år 2021 och i mars 2022 gjorde hennes A Fair Day, även kallad “Affe” tävlingsdebut. Hon har haft hästar tidigare i livet så det var inget helt nytt som hon gav sig in på.

– För 25-30 år sedan hade jag och min bror hästar tillsammans. Sen fick jag familj och barn och hann inte riktigt med, men nu när man är pensionär så börjar livet igen. Jag är hos hästarna sju dagar i veckan och har även flera som hjälper mig, säger Elisabeth Almheden.

Utöver fyraårige A Fair Day tränar Almheden även hans helbror, den ett år yngre Maroon Day. De är efter Maharajah och undan Jolene Day.  

På nio starter under 2023 har de vunnit sex lopp vilket ger stallet en segerprocent på 67. Under midsommarhelgen blev det stor succé när båda hästarna vann under STL-dagen på hemmabanan Kalmar. A Fair Day gjorde det på V75 och var helt överlägsen.

– Affes lopp i midsommar var inte riktigt sant, det har jag sett många gånger efteråt. Det var fantastiskt och en upplevelse som hette duga. Det är så trevliga och glada hästar. De tycker att detta är så roligt och det är det viktigaste, och dessutom är båda två duktiga.

Trots att de är helsyskon är hästarna helt olika, både i utseende och i stilen.

– Affe är mer den grova och starka typen. Han har inga skydd eller någonting utan han bara springer på, Maroon är mer känslig men han har gått oerhört mycket framåt och blivit lugnare. Han är duktig men man får vara lite mer försiktig med honom. 

Under söndagen startar båda hästarna i Breeders Crown-försök i Tingsryd. Maroon Day i loppet för treåriga hingstar och valacker och A Fair Day i motsvarande lopp för fyraåringar.

– Att det är Breeders Crown i Tingsryd tycker jag är jättekul. Det är en härlig bana och det ligger nära. Det är tufft motstånd men jag är glad över att båda fick spår fem, och det som vann över Maroon på Tingsryd senast har fått spår 12, det är ett litet plus men det är samtidigt väldigt många fina hästar emot. Jag skulle vara väldigt glad om de kommer bland de fyra och går vidare till semifinal.

– Det är roligt när de kan starta på samma dag. De är som sammanvuxna, de blir mycket lugnare när de har varandra. Både i transporten och när de kan stå jämte varandra på banan.

Lucas Ericsson – Travronden

Publicerad fredag 28 juli 2023. breederscrown@travsport.se