Inför Jägersro: "Hon har ett jäkla kunnande"

Per Nordström har startat flitigt med sina tvååringar under hösten. När årets sista Breeders Crown-lopp står för dörren plockar han ut Walner-dottern Captiva.
– Hon har ett jäkla kunnande, säger tränaren.


Jägerstro-tränaren har för tillfället 61 hästar på träningslistan varav 24 stycken är två år gamla. Hälften av dem har redan kommit ut och startat, flera med goda resultat.


– Vi har en fin bredd på kullen och de har överlag gått bra. Men det är unghästar och ibland drar det på sig något virus eller liknande. Stjärnan i gänget är Monster Wine. Han var tvåa i Breeders Course och fyra i Svensk Uppfödningslöpning. Det känns som att vi har fin utveckling i tvååringarna framöver. De är inte tomt på långa vägar, säger Per Nordström. 


Den första hästen i kullen som visade upp sig på banan var stoet Captiva. Hon gjorde debut i det första tvååringsloppet på Jägersro som kördes den 1 augusti. Då blev det seger vilket följdes upp med ytterligare en viktoria. 


– Hon är född redan i januari och det är en av anledningarna till att hon varit så tidigt. Om man jämför med humanidrotten blir det två-tre års skillnad mot en häst som är född i maj. Just som tvååringar gör det väldigt mycket när de är födda på året.


I karriärens tredje start blev Captiva tvåa och senast inkom hon som femma i ett uttagningslopp till Svensk Uppfödningslöpning. På onsdagen går hon ut i årets sista Breeders Crown-lopp på Jägersro med 175.000 kronor till vinnaren, och nu väntar ett annorlunda upplägg mot tidigare starter.


– Hon har en liten egen vilja. Näst senast stannade hon till efter 700 meter från mål och hon hade samma tendenser sist. Oavsett spår hade jag velat köra henne bakifrån på onsdag och nu fick vi ett bakspår. Hon har gått samtliga lopp i ledningen och nu vänder vi på steken. Hon har ett jäkla kunnande och är en av dem som ska vara med i segerstriden.


Per Nordström tror att det kommer finns mer utveckling i Captiva till nästa år.


– Hon är ganska stor och rejäl och behöver en vinterträning. Hon ska mogna lite mentalt och förstå vad det går ut på, att man inte kan springa och bromsa mitt i loppen, men hon kommer helt klart att lära sig.

 

Lucas Ericsson – Travronden

Publicerad onsdag 13 december 2023. breederscrown@travsport.se