Inför Mantorp: Spännande förändringar i test inför Derbyt

Roger Walmann har genom åren lyckats vinna sju Breeders Crown-finaler. Under onsdagen har han en häst i varje klass när det vankas försök i Mantorp.


Roger Walmann har under flera decennier varit en av Sveriges mest framgångsrika tränare och han har åtskilliga segrar i årgångslopp på sin meritlista. I Breeders Crown har det blivit sju triumfer. Den senaste kom med Forfantone Am år 2019 och den första för nästan 30 år sedan. 

– Första segern var med Imposant Sund år 1995. Det var stort. Det var i början av min karriär och han var en av de hästarna som jag slog igenom med. Sen har jag vunnit med Giant Diablo och flera andra bra hästar, säger Roger Walmann.

Under onsdagen bjuder Mantorp in till Breeders Crown-försök. Som vanligt går de fyra bästa i varje lopp vidare till semifinalerna och Walmann har en häst i varje klass. Först ut är S.G. Dracarys (e. Bold Eagle) i försöket för treåriga hingstar och valacker. Han har lottats till spår fyra bakom bilen. Än så länge har han fyra segrar på sju starter.

– Det har känts hela tiden att han är en talang. Han har verkligen gjort bra lopp och det är ingenting som tyder på att han ska vara sämre nu. Han borde kunna ha en viss chans. Om han har sin dag är han säkert med och gör upp om det.

Näst på tur är treåriga stoet Nightingale (e. Ready Cash) som senast tog första segern i sjunde starten. Nu inleder hon från ett niondespår bakom bilen.

– Hon har kommit sakta men säkert med starterna. Hon är ännu inte så långt fram men om det blir lite fart kan hon vara bland de fyra. Hon är stark och fin men lite seg från start. Bakspår gör nog inte så mycket då hon ändå hamnar bland de sista från start. 

Hästen är undan Moonlight Kronos vilket gör henne till helsyster med en forna unghäststjärna hos Roger Walmann.

– Det är en helsyster till Dibaba. Hon är lite släkt att brås på, men det är ännu en bra bit kvar till Dibabas klass.

Eireann (e. Maharajah) har stått för blandade resultat under året. Tränaren låter för dagen nöjd med fyraåringen som lottats till spår sju bakom bilen.

– På slutet tycker jag att hon har gått rätt bra. Hon räckte inte till final i Stochampionatet men gjorde ändå ett helt okej lopp som trea från dödens. Hon gör säkert ett bra lopp igen och Torbjörn får lägga upp loppet beroende på var hon hamnar. Hon är säkert duglig till att gå vidare.

Avslutningsvis startar kulltoppen Bedazzled Sox (e. Brillantissime) i försöket för fyraåriga hingstar och valacker. Han inleder längst in bakom startbilen och ska han för första gången testas utan skor på hovarna. 

– Han har gått efter förväntningarna på slutet och vi är nöjda. Nu har han ett bra läge igen så det är väl bara att köra till. Sen vet jag inte om han klarar av att hålla upp. Det får vi se i loppet. Nu är tanken att vi ska köra barfota runt om för första gången och med jänkarvagn. Det blir spännande.

Lucas Ericsson - Travronden

Publicerad tisdag 8 augusti 2023. breederscrown@travsport.se