Inför Mantorp: Lilian ska få snällt lopp

Under fjolåret sprang Lilian Young in över en miljon kronor och den penningmässigt största segern kom i semifinalen av Breeders Crown. Under onsdagen är hon tillbaka efter tre månaders uppehåll, och går direkt ut i Breeders Crown-försök i Mantorp.


Lilian Young (e. Maharajah) kom ut på banan i april som treåring och radade direkt upp tre raka segrar. Hon var med i flera årgångslopp och vann bland annat ett E3-försök och en semifinal i Breeders Crown.

– Det är den överlägset bästa säsong som jag varit med om med en häst i egen regi. Hon sprang in över en miljon kronor och vann sju lopp. Hon var tvåa i försöket i Breeders Crown och vann sedan semifinalen på Solvalla. Jag valde spår ett i finalen och blev fast med allting sparat i mål, säger tränaren Jörgen S Eriksson.

Under 2023 har det ännu inte blivit samma succé. Än så länge har det bara blivit två starter, den senaste på Solvalla i början av maj.

– Det småkrånglade inför årsdebuten med lite infektioner och hon kom inte ut förrän i försöken till Drottning Silvias Pokal där jag fick spår åtta. Där var hon fyra och tio dagar var vi ute i ett Margareta-lopp och fick spår sju. Vi fick dödens och hon var riktigt trött i mål. Det visade sig att hon hade något skit i kroppen igen. Det har inte varit något flyt med henne och därför stod vi över Stochampionatet och gör comeback nu på onsdag.

Lilian Young går ut i onsdagens Breeders Crown-försök för fyraåriga ston. Hon startar från innerspår bakom bilen med sin tränare i sulkyn. Som vanligt tar sig de fyra främsta vidare till semifinalerna på Solvalla.

– Jag är jätteglad över att jag fick spår ett. Jag vill helst köra lite snällt nu. Hon har fått två väldigt elaka lopp i år från dåliga lägen. Vi hoppas såklart på att vara bland de fyra och kvala in till semifinal men det viktigaste är att hon känns stark och fin igen så att vi kan vara med i det stora loppen. 

– Jag har inte kört något banjobb utan vi har bara tränat på i intervaller hemma. Den här starten blir ett test, det är ingen superform. Det kan jag garantera.

Lucas Ericsson – Travronden

Publicerad måndag 7 augusti 2023. breederscrown@travsport.se