Inför Bergsåker: "Det jag gillar mest är hans mentalitet"

Trots att han bara gjort en start har det redan börjat snackas om Duncan Cowan. Under fredagen går Svante Båths tvååring ut i kullens första Breeders Crown-lopp.

– Vi kan inte ha krav på honom än, men vi kan ha förväntningar, säger tränaren.


Den tvåårige Walner-sonen Duncan Cowan gjorde tävlingsdebut på Solvalla den 1 augusti och var då helt överlägsen. Han har tidigt pekats ut som en talang, och Svante Båth medger att det än så länge känns som något lite extra.

– Han har grundkapacitet och talang. Det jag gillar mest är hans mentalitet. Han är väldigt lugn och sansad och många gånger är det så med de bästa hästarna, och sen kan de plocka fram sitt bästa när det behövs. Samtidigt kan det vara att han inte alltid är riktigt skärpt, som i kvalet när han somnade lite. Jag tror att man tjänar på det i långa loppet men det kan fallera lite i ungdomens dagar, säger Svante Båth.

Under fredagskvällen är det dags för årets första Breeders Crown-lopp för de tvååriga hästarna. Det går av stapeln på Bergsåker och elva hästar finns med. För vinnaren väntar 175.000 kronor. Duncan Cowan inleder från spår 11 bakom bilen.

– Jag var jättenöjd med honom i debuten. Det var precis som jag ville ha det. Nu är det fullt med tvååringar runt omkring. Han kan galoppera men även andra kan göra det. Spåret drar på något sätt ner förväntningarna, även om jag är lika nöjd med hästen.

Tvååringarnas stora slag är Svensk Uppfödningslöpning som går av stapeln på Jägersro i slutet av november. Det återstår att se om Duncan Cowan är en av de 12 deltagarna i det klassiska loppet.

– När man gjort ett par starter med tvååringarna kan man bestämma hur man ska matcha dem. Det är en lång väg dit men det är en talang som jag har förväntningar på. Sen får vi se hur det utvecklar sig. Vi kan inte ha krav på honom än, men vi kan ha förväntningar, säger tränaren.

Tittar vi på övriga startfältet till fredagens lopp så finns flera toppstammade hästar med. Bland andra Adrian Kolgjinis The Rose (e. Propulsion) vars mor Forlane du Pommeau är en helsyster med franske kulltoppen Ideal du Pommeau. 

Vi nämner även Fredrik Wallin-tränade Matchmadeinheaven (e. S.J.’s Caviar). Hon är undan Inga In Heaven som bland annat var tvåa i derbystoet och sprang in över 2,3 miljoner kronor för just Fredrik Wallin.

Lucas Ericsson, Travronden

Publicerad fredag 25 augusti 2023. breederscrown@travsport.se