Breeders' Crown inleddes med spetsfest

På skärtorsdagen kördes årets första deltävling på Gävletravet och det var som vanligt idel topphästar som visade upp sig i de fyra uttagningsloppen.


Först ut var de treåriga hingstarna och valackerna. Efter ett par strykningar blev det bara sju hästar till start och favoriten Immortal Doc kunde överta ledningen efter ett knappt halvvarv tillsammans med Magnus A Djuse. Efter en snabb avslutning blev det ett utspritt fält och Fredrik Wallins treåring gick ifrån till en säker seger på 1.14,1a/2.140 meter. Immortal Doc är efter franske hingsten Brillantissime och Nikita Broline, själv vann en Breeders’ Crown-semifinal 2014 och var femma i finalen.

Inkvalade till semifinal:
Immortal Doc (e. Brillantissime) – Fredrik Wallin
Star Photo (e. Classic Photo) – Robert Bergh
Global Embargo (e. Broadway Hall) – Mattias Djuse
Ka Boom Mearas (e. Face Time Bourbon) – Svante Båth

Näst ut var de treåriga stona och där fick vi en bekant vinnare. Kitty Hawk (e. Fourth Dimension) vann som tvååring två Breeders’ Crown-lopp och nu blev det en repris. Tillsammans med Björn Goop var det spets som gällde för den Stefan P Pettersson-tränade och sedan var loppet över. Hon fick bestämma som hon ville i ledningen och sprintade undan på upploppet och vann på 1.16,5a/2.140 meter.

Inkvalade till semifinal:
Kitty Hawk (e. Fourth Dimension) – Stefan P Pettersson
Eleven As (e. Father Patrick) – Reijo Liljendahl
Feel No Pain (e. Walner) – Daniel Wäjersten
Quinan Tooma (e. Donato Hanover) – Jevgeni Ivanov

Ledningen var även segerreceptet för Stefan Melanders Decision Maker (e. Nuncio) som Örjan Kihlström satt bakom i försöket för de fyraåriga stona. Hon fick dock aldrig chansen att dämpa tempot då hon hade en pigg Kayla Westwood utvändigt om sig hela vägen och det stod mellan dessa två hela vägen in i mål. Decision Maker var den som kunde hålla undan med en längd till slut och segertiden blev 1.12,9a/2.140 meter.

Inkvalade till semifinal:
Decision Maker (e. Nuncio) – Stefan Melander
Kayla Westwood (e. Maharajah) – Mattias Djuse
Crazy Life (e. Nuncio) – Stefan Melander
Lawina (e. Uncle Lasse) – Claes Sjöström

Även det sista uttagningsloppet slutade med en spetsseger. Hustle Rain (e. Raja Mirchi) blev över från start, men Magnus A Djuse var snabb i tanken och tog ut honom ett spår och kunde köra till ledningen efter ett halvvarv. Sedan stack den Mattias Djuse-tränade fyraåringen undan i upploppet och bjöd på en läcker årsdebut. Segertiden blev 1.13,4a/21.40 meter.

Inkvalade till semifinal:
Hustle Rain (e. Raja Mirchi) – Mattias Djuse
Following (Nuncio) – Stefan Melander
Letsdoit (e. Nuncio) – Stefan Melander
Michigan Bro (e. S.J.’s Caviar) – Markus B Svedberg

Publicerad fredag 7 april 2023. breederscrown@travsport.se