Nurmos i norr

Femte försöksomgången i Breeders’ Crown avgjordes på årets nordligaste bana, Solänget, men trots det så var det Timo Nurmos som kom att dominera tävlingarna.


Solvallatränaren Timo Nurmos hade fyllt bussen upp till Örnsköldsvik och Solänget och kunde vända hemåt med två stycken försöksvinnare. Bland de fyraåriga stona hade Derbysto-tvåan Senorita Tokio (e. Southwind Frank) en mycket bra uppgift och körande Ulf Ohlsson förvaltade den på bästa sätt. Från innerspår blev det aldrig någon dramatik utan det blev ledningen runt om och segertiden skrevs till 1.13,1a/2.140 meter.

Timo Nurmos andra vinnare kom med Erik The Phantom (e. Maharajah) som fick göra mer jobb på vägen. Efterhand hamnade Erik Adielsson sist utvändigt med den treårige hingsten, men efter en attack 800 meter från mål svepte han till ledningen 300 meter före mållinjen och vann på ett imponerande sätt. Vinnartiden blev 1.13,4a/2.140 meter.

Dagens snabbaste vinnare kom bland de fyraåriga hingstar/valackerna. Atomic Face (e. Explosive Matter) har mött tuffa konkurrenter hela året och hade bara en seger i april att kolla tillbaka på, men när man såg honom i denna start var det svårt att förstå. Oskar Kylin Blom körde snabbt till ledningen och höll ett bra tempo hela vägen. I sista sväng började konkurrenterna bli närgångna, men då svarade Gävlehästen starkt och höll konkurrenterna en halv längd bakom på 1.13,0a/2.140 meter.

Daniel Wäjersten fortsätter att ha ett riktigt bra år och det treåriga stoet Jurista (e. Ready Cash) är ytterligare en häst i hans framgångsrika armé. Från spår längst ut på vingen valde Bergsåkerstränaren att sätta sig lugn utvändigt om ledaren. Den positionen var inget som bekom den tuffa Ready Cash-märren. In på upploppet försökte ledande Lilian Young rycka undan, men Jurista bet i och avgjorde säkert sista biten in mot mål på 1.14,4a/2140 meter.

Publicerad onsdag 21 september 2022. breederscrown@travsport.se