Två dagar med topprestationer

Det har varit en intensiv Breeders’ Crown-vecka när de två sista försöksomgångarna har körts på Färjestad och Bollnäs. Det radades upp fina prestationer på båda banorna och vi fick sen tangerade svenska rekord och flera banrekord under dagarna.


Bland de treåriga hingstar och valacker fick vi se ett tangerat svenskt rekord när Drake Kronos (e. Muscle Hill) var starkast till slut. Efter att körts till ledningen valde Ulf Ohlsson att släppa till Greensboro Zet och när luckan kom in på upploppet avgjorde den Svante Båth-tränade treåringen på bra sätt på topptiden 1.11,8a/2.140 meter.

Det gick inte lika fort på Bollnäs för de treåriga hingstarna, men det var ett riktigt bra intryck på vinnande Thereisnolimit (e. Nuncio) som gav Ulf Ohlsson sin andra Breeders’ Crown-seger på två dagar. I ett galoppfyllt lopp kunde Stefan Melander-tränade treåringen ta sin första seger på svensk mark efter att inlett tävlingskarriären i Nordamerika. Segertiden skrevs till 1.13,3a/2.140 meter.

Bland de treåriga stona fick vi se ytterligare en Nuncio-seger efter att Jörgen Westholms Queen Belina segrade på Färjestadstravet. Oaks-trean fick en fin resa i andra utvändigt och kunde attackera 600 meter från mål och avgjorde på ett rejält sätt på 1.12,8a/2.140 meter.

I Bollnäs körde Örjan Kihlström offensivt med Global Delight (e. Propulsion) från spår 12. Trots det tuffa upplägget och orutinen som vinnaren hade så avgjorde hon på rejält sätt in mot på nya banrekordet 1.13,7a/2.140 meter.

Ifjol var Indy Rock (e. Readly Express) tvåa i Breeders’ Crown finalen för treåriga hingstar och valacker, men fyraåringssäsongen inleddes trögt. Sista veckan har det lossnat rejält med två segrar, först i Grosser Prize von Deutchland och sedan i BC-försöken i Karlstad. Från sitt bakspår hamnade Erik Adielsson långt bak, men tack vare ett högt tempo och bra draghjälp kunde hästen spurta till en lätt vinst utan att bottnas på 1.11,3a/2.140 meter före stallkamraten Karat River.

Derbyfyran Kagan (e. Scarlet Knight) kördes offensivt till ledningen från spår långt ut på vingen i Bollnäs och fick sedan dämpa farten. Sedan var segern aldrig i fara och segertiden blev 1.12,8a/2.140 meter.

I Karlstad fick vi se en spännande gäst från Norge bland de fyraåriga stona då Geir Vegard Gundersen kom med Ready Cash-dottern Readyforwine. Magnus Teien Gundersen satt i sulkyn och körde resolut till ledningen efter ett par hundra meter och sedan tog hon 13:e segern i 18:e starten när hon lämnade konkurrenterna med halva upploppet. Segertiden blev fina 1.12,4a/2.140 meter.

Nästan enkelt, om än inte med lika stor marginal, blev det för Stochampionatsvinnaren Great Skills på Bollnästravet. Efter ett drygt halvvarv körde Daniel Wäjersten till med Ready Cash-dottern och resten av loppet blev bara spel mot ett mål. Hon joggade undan över upploppet och kunde vinna på 1.12,6a/2.140 meter.

I och med det är det klart vilka hästar som är klara på semifinalerna på Solvalla den 30 oktober. Om vilka det är kan ni läsa i en separat artikel.

Publicerad tisdag 11 oktober 2022. breederscrown@travsport.se