Stjärnglans på Sundbyholm

Som vanligt när det körs Breeders’ Crown-finaler kryllade det av stjärnor på banan, men det var de två största på förhand som lyste starkast.


Även om han inte var snabbast för dagen var det som vanligt Daniel Redéns storstjärna Francesco Zet som drog de största rubrikerna. Father Patrick-sonen fortsatte sin perfekta fyraåringssäsong med den nionde raka segern och efter segrar i Breeders’ Crown, Derbyt, Sprintermästaren och Kungapokalen har han sprungit in en miljon i snitt per start i år.

Söndagens lopp blev odramatiskt då Örjan Kihlström tidigt kunde överta ledningen av spetsande Sourie Frö och sedan var det aldrig något snack om var segern skulle gå. Vinnartiden skrevs till 1.11,1a/2.140 meter och det kändes som det fanns mycket sparat.

- Man är bara tacksam över att få vara nära en sådan här häst. Man får bara njuta av stunden. Han blev lite ensam där framme och om han ska ta i för fullt vill han ha någon häst med sig, men det är inte så ofta som någon är med sista biten, berättade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Lara Boko mål.jpg

Som sagt var inte Francesco Zet den snabbaste vinnaren för dagen, utan vi fick se ett nytt världsrekord för fyraåriga stona när kulldrottningen Lara Boko dundrande runt i ledningen på 1.10,8a/2.140 meter. Det tidigare världsrekordet hade Marion Fouty Bon på 1.11,1 för fyraåriga ston på medeldistans.

Dancer Brodde med lagerkrans 2.jpg

Bland treåringarna var det mycket öppnare på förhand i båda klasserna. Bland de treåriga hingstarna och valackerna blev det seger för Johan Untersteiners Dancer Brodde (e. Bold Eagle). Johan Untersteiner hade valt spår ett i lottningen och det blev ett avgörande drag. Trots att spåret inte är optimalt på Sundbyholm kunde Bold Eagle-sonen svara upp övriga fältet och kunde vinna med en dryg längd före Following som hängde med i ryggen. Segertiden skrevs till 1.12,3a/2.140 meter.

- Jag vet att det är lite klurigt med spår ett i Eskilstuna, men jag testade då det är svårt att vinna de här loppen i spåren. Jag hade lite feeling för att det skulle kunna gå om han hade rätt dag och var lugn och sansad. När vi satt i ledningen kändes det väldigt bra, förklarade Johan Untersteiner i vinnarcirkeln.

Segern var den första bland treåriga hingstar och valacker, vilket nu gör att han har vunnit alla fyra klasserna som kusk.

Queen Belina mål.jpg

Bland stona gick seger till Jörgen Westholm tränade Queen Belina med Örjan Kilström i sulkyn. Fuxan var den enda av finalvinnarna som fick göra grovjobbet i spåren. Trots att hon fick dra tåget i tredjespår under attackerna innan hon kom ner utvändigt om ledaren så var hon starkast till slut och tog en välförtjänt årgångsseger.

- Jag hade mamman i träning och sedan sade jag till Håkan och Anders att köpa henne då hon var till salu. Det kommer bli en bra fölmärr och så tyckte jag att hon skulle betäckas med Nuncio. Därför fick jag döpa fölet när jag kom dit och fick se henne. Det är två fuxmärrar som har vunnit Prix d’Amerique, Queen L. och Belina Josselyn, därför skulle hon heta Queen Belina, berättade Jörgen Westholm i vinnarcirkeln.

Alla vinnare var premiechansade och belönades då med 1,6 miljoner i förstapris.

Publicerad måndag 14 november 2022. breederscrown@travsport.se