Hemmaseger vid Siljans strand

Rättvik bjöd på högsommarväder när årets tredje Breeders’ Crown-omgång skulle avgöras. Samma dag avtackades en av banans största hästar genom tiderna och kanske fick vi se efterträdaren vinna ett av BC-försöken.


I över tio år har Rättviksekipaget On Track Piraten och Hans R Strömberg hänfört publiken runt omkring i Sverige och övriga travvärlden, men som 14-åring lidar hans karriär mot sitt slut och han tackades av på hemmabanan under midsommardagen. Hans R Strömberg verkar dock ha tagit fram en efterträdare till sin stora stjärna i treåriga stoet Xerava C.D. Dottern till Uncle Lasse flög till spets bakom bilen tillsammans med körande Mats E Djuse och hade sedan full kontroll på loppet. Segertiden skrevs till 1.13,9a/2.140 meter och det var sjätte segern i sjunde starten för stoet och börjar närma sig miljonen insprunget.

Bland de fyraåriga stona så gjorde fjolårsvinnaren i Oaks, Lara Boko, årsdebutet. Mika Forss tog det lite lugnt det första halvvarvet innan han körde fram och övertog ledningen med Djali Boko-stoet, Sedan var loppet över och Lara Boko sprintade undan över upploppet och landade på 1.12,1a/2.140 meter.

Även på hingstssidan var det ledningen som gällde för hela slanten. Robert Bergh har tidigare firat stora framgångar med söner efter Googoo Gaagaa och bland treåringarna verkar han ha hittat en ny Googoo Gaagaa-avkomma som kan vara med och slåss i kulltoppen. Night Art gjorde som många andra den här varma dagen och tog hand om ledningen direkt och sedan kunde ingen utmana honom till slut när han vann på 1.12,3a/2.140 meter.

Dagen avslutades med ett försök för de fyraåriga hingstar och valacker där Åke Lindblom bjöd på show. Power Doc (e. Muscle Massive) kom från en andraplats i Kungapokalen, men nu fick han ta steget överst på pallen. Åke Lindblom kunde överta ledningen in i första sväng och sedan var det aldrig något snack. Över upploppet kunde Örebrotränaren göra segergest när han lämnade de övriga på 1.11,8a/2.140 meter och ordnade en plats i semifinalerna.

Publicerad lördag 25 juni 2022. breederscrown@travsport.se