Power starkast i semifinalen

En av landets största affischhästar efter 14 starter i karriären. Och det är först i de två senaste som publiken på allvar börjat få upp ögonen för den lille hingsten. Kriterievinnaren Power var suverän igen på Solvalla för Robert Bergh. - Det blir ju lätt när han är så här bra - det är fantastiskt alltså, sa Bergh efter uppvisningssegern i Breeders' Crown-semifinalen på söndagen.


Solvalla var på söndagen skådeplatsen för semifinalerna i unghästserien Breeders’ Crown. 
144 travare hade anmälts från kullen tre- och fyraåringar. 48 tog sig vidare till finalerna. 
På finaldagen i Eskilstuna söndagen 10 november avgörs samtliga fyra finaler med 800 000 kronor i förstapris (med chans till det dubbla) i vart och ett av loppen.

En färsk kriterievinnare fanns med i startlistorna. Robert Berghs käcke Power vann sitt uttagningslopp från positionen utvändigt ledaren.
En månad hade gått sedan segern i Svenskt Travkriterium och nu var Bergh tillbaka med treåringen som återigen fick visa lite av den råa styrkan hästen besitter.
Power visade prov på speed efter start i kriteriet där hästen sedan knäckte sina motståndare med muskler. På söndagen var det styrkan – powern - som fick tala igen.
Bergh gav sig tidigt av mot täten för att bevaka sina intressen och landade utvändigt ledande Guzz Mearas (Johan Untersteiner) efter 700 meter.
I den sista kurvan gasade Bergh till lite och klockorna visade efteråt på 1.09 sista 500 meterna! Segertiden finfina 1.12,3 över 2140 meter auto. 
- Farterna känns liksom inte och det fanns mer att ta av kan jag säga. Jag hade faktiskt ingen taktik på förhand annat än att bara försöka vara med hyggligt utan att peppa upp honom från start. Jag kunde gott och väl ha suttit i tredje ut men ville fram när det gick så sakta där ett tag, och det blev ju bra, sa en glad Robert Bergh.

”Petar inte mer” 
Tre år gammal har Power tagit nio segrar på 13 starter och sprungit in drygt 5,5 miljoner kronor. Segrar som bärgats med skor på alla fyra och inget extra i övrigt i utrustningsväg.
Stallet har ett råämne inför nästa säsong och allt blir också ”som vanligt” för hästen i de treåriga hingstarnas Breeders' Crown-final om 14 dagar.
- Som jag sa inför kriteriet så rör jag honom inget mera i år. Han får bara gå sina jobb och ta det lugnt. Vi petar inte i det här mer utan han får följa tidcykeln vi har med honom, sa Bergh.

Triss i drottningar 
Kriterievinnaren Power hade placerats utanför huvudspelen på grund av förmodad överlägsenhet. Andra kulltoppar som fick inleda söndagen lite i skymundan var drottningarna av fyraåringskullen, Activated och Conrads Rödluva.
Gävletränaren Fredrik Wallins Activated har vunnit Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet i år. Efter en första kurva i tredjespår blev det lugna gatan i ledningen för körande Carl Johan Jepson. 
I det andra uttagningsloppet väntade Örjan Kihlström länge med avancemang med Conrads Rödluva. Daniel Redéns fuxa visade form igen till seger via sista 800 meterna i spåren.
En tredje fyraåringsdrottning som blir att räkna med i finalen är Mattias Djuses Racing Brodda. Hon var helt omutlig sedan Rikard N Skoglund kört fram tidigt utvändigt storfavoriten Fanny Chenal. 
Racing Brodda krossade ledarhästen och stack undan.
- Att vinna på det här sättet efter två månaders vila visar ju vilken häst det är, sa tränare Djuse.

Sprintermästaren att slå?
Hästarna med sämst utgångslägen (11 och 12) gjorde upp i den mest sevärda semifinalen för de fyraåriga hingstarna och valackerna.
Betting Gangster höll till ”två steg” före mål i ledningen mot Tae Kwon Deo som hade sluggat utvändigt under slutrundan.
Adrian Kolgjini vann Sprintermästaren i somras med Tae Kwon Deo och efter en tävlingspaus är hästen på gång igen. Hästen att slå i finalen?
- Jag körde lite för sent. Hade jag bara tryckt till den invändiga hästen lite tidigare hade det blivit mycket lättare. Han har en enorm löpskalle och en exceptionell styrka den här hästen, sa Adrian Kolgjini. 
Robert Bergh kvalade in Mellby Glader och hästen var mycket stark vid sin seger efter tidig ledning. Timo Nurmos Viking Brodde reparerade en stor startgalopp till andraplatsen.
Spets och slut handlade det om för den store favoriten Inti Boko i dennes semifinal för de fyraåriga hingstarna. Timo Nurmos kriterievinnare från fjolåret var seedad etta i kullen inför söndagen och tog nu en bekväm spetsseger för Carl Johan Jepson. 
En startsnabbhet som kan bli utslagsgivande i finalen om 14 dagar. Forfantone Am spurtade plusbetonat från djupaste kön.

Finskan tar hem det?
I Breeders' Crown för de treåriga stona är finalfavoriten given. Pekka Korpi hade satt Mascate Match i fin författning igen efter förlusten i finska kriteriet. 
Efter segrar i dubbla E3-finaler i Sverige i sommar körde Korpi resolut igen med Mascate Match från åttondespåret och det såg mycket enkelt ut från sidan. 
Björn Goop kan dock ha en finalvinnare i Alexi Quick. Carl Johan Jepson hade fullständig kontroll på händelserna bakom det treåriga stoet trots en dryg resa utvändigt ledaren. Storfavoriten Diana Zet, vinnaren av Oaks, hade inte sin bästa dag och föll genom fältet efter att ha tagit över ledningen mitt i loppet. 
Jorma Kontio var passagerare bakom Ganga Bae som infriade favoritskapet i en tredje semifinal. Tränaren Stefan Melander har skjutit ut hakan i förhandstipsen och fick rätt.

Vägrade vända
Hoten mot Power i finalen för de treåriga hingstarna och valackerna?
Givetvis Aetos Kronos. Jerry Riordans stjärna bråkade dock än en gång strax innan start och missade bilen helt. Avslutningen från kön imponerade och Aetos Kronos var bara knappt slagen.
- Aetos Kronos hittar på lite nya grejer hela tiden. Nu ville han inte vända upp till bilen helt enkelt, sa Örjan Kihlström i loppet där Svante Båths Global Adventure imponerade med ett tungt avslut till seger. 
Brother Bill (Timo Nurmos) - överraskande tvåa i kriteriet - vann sin semifinal. 

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad fredag 8 november 2019. breederscrown@travsport.se