Ingen dröm är för stor! Kan en amatör från Eskilstuna snuva de andra?

Galactica är en av få amatörtränade hästar i semifinalerna för 3-åriga ston i Breeders’ Crown på söndag. Hon har vunnit i hälften av sina starter och den senaste segern togs på Solvalla.

– Galactica är inte direkt startsnabb men hon har alltid en pollett kvar till slut så vi hoppas att hon ska ta sig till final till att börja med säger amatören Rolf S Gustafsson från Eskilstuna.


Rolf har varit med länge, första hästen köpte han 1967. Nu tränar han Galactica tillsammans med dottern Malin Bergström. Galactica ägs förövrigt av dottern och hennes svärföräldrar.
- Galactica är en riktig familjehäst slår Rolf fast.
- Mamman till Galactica, Humla Laday, vann några lopp för oss och nu har vi tre avkommor efter henne. Egentligen hade vi tänkt sluta med trav, men Galacticas framgångar fick oss att fortsätta. Så nu kommer det ett föl till våren igen berättar Rolf.
Galactica debuterade i juli i Lindesberg genom att vara tvåa efter M.T.Kingofthehill. Debuttiden var så bra som 15,9. Voltstart och medeldistans. Sedan dess har hon startat fem gånger och vunnit tre av de starterna. Senast på Solvalla på 13,5. Men då var det autostart, men fortfarande medeldistans.
Galactica är egentligen orutinerad och något att slipa på är startsnabbheten. Men hon är stor (1.68), travsäker och alltid stark över upploppet. Galactica möter Faye Bros, Tunika och Spoil Me i sin semifinal, för att nämna några.
Hur långt kan hon räcka på söndag?
– Det får vi se då, men det skulle vara riktigt roligt om vi är bland de fyra första, för då går vi till final säger Rolf.

Publicerad torsdag 22 oktober 2015. breederscrown@travsport.se