Om Breeders' Crown

Vad är Breeders' Crown?

Breeders’ Crown är ett internationellt travkoncept som kom till Sverige 1991. Förebilden är hämtad från USA. Breeders’ Crown är en unik tävlingsserie som hela travbranschen ligger bakom, det vill säga hingstägare, uppfödare, hästägare, Svensk Travsport och ATG. 

Hingstägare, uppfödare och hästägare

Landets hingstägare - stora som små - lägger grundplåten till Breeders' Crown. Genom hingstägarnas försorg har över 80 procent av alla svenskfödda hästar starträtt i Breeders' Crown.

Hingstägarna utgör ett av de allra viktigaste byggstenarna i Breeders' Crown. Hingstägarna och uppfödarna ser till att vi har den kvalitet vi har, år efter år och att tränare och hästägare kan fortsätta tävla med den höga nivå som gör Breeders' Crown till elitserien för unga travhästar.

Vid varje deltävling körs ett lopp för varje kategori i Breeders’ Crown, 3-åriga ston, 3-åriga hingstar/valacker, 4-åriga ston och 4-åriga hingstar/valacker. Rättvist och jämlikt innebär att årskull tävlar mot årskull och kön tävlar mot samma kön. Dessutom är det lika lön, ston och hingstar tävlar om precis lika mycket pengar.

Tävlingen är upplagd så att det körs deltävlingar vid sex tillfällen runt om i hela landet som leder fram till semifinaler och final. Som en traditionell sportserie helt enkelt. Utöver stor ära och prestige att vinna Breeders’ Crown, det är här stjärnorna tänds, är det mycket pengar att tävla om. Folkkära travhästar som Victory Tilly, Ina Scot, Copiad, Lovely Godiva, From Above, Commander Crow och Nuncio har samtliga vunnit Breeders’ Crown.

  

För travbanan är det extra intressant att arrangera en Breeders’ Crown dag med den ökade fokus det innebär. Bra travsport med chans att få se de blivande stjärnorna, publikaktiviteter och TV-bevakning. Det körs åtta Breeders’ Crown dagar totalt per år så alla banor ges inte möjligheten att arrangera varje år.

Breeders' Crown kommittén

Kommittén för Breeders´Crown har till uppgift att utveckla Breeders' Crown och tillvarata och värna de intressen som hingstägarna, uppfödarna, ägarna, sponsorer och sporten har.

Kommittén består av:
Saila Quicklund, ordf
Robert Karlsson, ST
Staffan Osterling, TR
Sara Lennartsson, ASVT
Mikael Melefors, RST
Tomas Thell, representant för hingstägarna

Ansvarig tjänsteman:
Andreas Alm, ST sekreterare